Cand masca iubirii iti ofera iluzia fericirii

 

                    Draga mea, te incurajez sa crezi in iubire, crede in dragostea cu fluturi in stomac,  in frumusetea vietii in doi. Sunt multe relatii care functioneaza, casnicii implite, dar totul depinde de alegerile tale si de modul in care stii ulterior sa-ti administrizezi convietuirea in cadrul cuplului, stiind sa oferi, dar stiind si sa ceri, cat si ce sa spui, cum sa fii fericita si cum sa-l faci si pe celalalt implinit si aceasta stare nu  va  depinde  doar de realizarile tale, de succesul tau pe toate planurile, ci si de oamenii de care te inconjori.

Intr-o lume marcata de interes TREBUIE SA MAI CREDEM IN IUBIRE.  Cei care si-au pierdut pe deplin increderea in ea, in sentimentele adevarate, in atitudinea lipsita de perfidie, in zambetul sincer, si-au alungat de fapt speranta si risca sa viziteze poarta infernului, depresia  de a trai intr-o lume rece.

S-a  demonstrat ca paranoicul vede in orice o motivatie ascunsa. Dar, la polul opus naivul descopera intentia buna in toate. El, bine motivat, crede tot ce i se spune, vizualizeaza  doar partea buna a lucrurilor si in ciuda dovezilor contrare, crede prea mult in sinceritatea oamenilor si in bunele lor intentii.

La mijloc, intre cele doua ar trebui sa se afle atitudinea de vigilenta, de a sti cata interpretare si cat credit sa oferi unei situatii.

Iubirea blitz, dragostea la prima vedere, atunci cand un barbat vede o femeie frumoasa pe strada, nu stie prea multe despre ea, dar o vrea pentru toata viata, poate parea pentru unii nebunie, insa multe casnicii au functionat asa. El e cucerit, nu doar de aspectul sau fizic ci si de personalitatea ei, atitudinea, zambetul, acel ceva ce cauta de mult si acum a gasit, si-a gasit jumatatea. Nu putem banui aici o atitudine, un interes ascuns, oricat am incerca.

Totusi viata demonstreaza ca nu intotdeauna lucrurile pot fi luate drept ceea ce par si reactiile  multora in situatii diferite sunt marcate de interese neexprimate deschis. In spatele atitudinilor afisate stau de cele mai multe ori motivatii de care n-ai habar. Un intreg iceberg se poate ascunde acolo, unde nici nu banuiesti. Ce se afla oare sub zambete, sub priviri admirative, sub complimente si sub cadouri?

Aseaza-te confortabil in fotoliul tau,  sa nu te ia durerile de inima.

Cand te-ai intrebat ultima oara daca esti fericita? Cand ai avut curajul deplin sa recunosti adevarul? Si cand ai incetat sa te minti singura? Cand ai despartit ultima oara fericirea de iluzia ei?

 Tu stii ca de mica parintii te-au crescut, mai mult sau mai putin ca pe printesa lor, ti-au spus ca poti obtine mult de la viata, mai mult decat au avut ei vreodata si ca putini sunt cei care te merita cu adevarat.

Si astfel te-ai vazut si tu pretioasa si ai asteptat, involuntar sa ti se recunoasca calitatile, unele dintre ele neexprimate deschis.

Dar, multe femei au constatat ulterior ca, dintre barbatii ce le-au facut curte, mai mult sau mai putin, dintre cei ce le-au complimentat, dintre cei cazuti in extaz si admiratie dupa ele, nu toti au fost bine intentionati!!!

Dincolo de zambete, dincolo de complimente, de promisiuni, de cuvinte alese, de priviri aruncate pe furis se pot ascunde multe… Tu vezi doar varful icebergului.

 Tu crezi ca traiesti o poveste de iubire, dar te poti afla oricand in mijlocul unei drame.

Si te intrebi uneori de ce toata admiratia de care ai avut parte ti-a fost retrasa brusc, ca si cum n-ar fi existat vreodata si de ce conversatiile voastre prin mesaje au ramas neexprimate in realitate.

Nu te-ai gandit serios, desi ai poate multe banuieli,  ca motivatia celuilat in ceea ce te priveste poate fi diferita de realitate, ca el doar  incearca sa  castige experienta pe seama ta, isi exerseaza talentul de cuceritor, sau ca reteaua sa de convorbiri este foarte vasta si tu esti doar o gazulita  din plasa lui?

Si poate, nu ti-a trecut prin minte,  ca poti pica in capcana unor cuvinte frumos administrate, care conduc insa nu catre cladirea unei relatii temeinice, sanatoase ci catre hranirea orgoliului si satisfactiei unui asa zis cuceritor de duzina, care iti va darama valorile, iubirea, demnitatea, un vampir al sentimentelor tale, lasandu-ti sufletul pustiit, asemenea popoarelor migratoare.

Si daca atitudinea sa  in ceea ce te priveste nu are nimic de a face cu sentimentele bune, orice demers al tau de „femme fatale”, shimb de replici, atentie, care nu se materializeaza in ceea ce urmareste prin interesul pe care ti-l acorda, nu-ti va aduce decat resentimente, ura si dispret intr-un final.

Ce se ascunde sub icebergul iubirii?

La baza asa zisei iubiri poate sta de multe ori un interes. Pozitia sociala, situatia financiara, magia profesiei pot constitui puncte de reper importante in alegerile pe care le va face o persoana.

   Dar, dezbracata de toate astea poti sti daca te iubeste pe tine, pentru personalitatea si sufletul tau? Chiar daca ele te reprezinta, valoarea unui om e mai mult decat investitia profesionala sau materiala.

Cui ii pasa de zbuciumul unui suflet abatut uneori, deznadajduit alteori, sau fericit ca a atins o culme nesperata?

Iata ce spune  Mihaela Geoana, presedinta Fundatiei Renasterea intr-un interviu acorda Cristinei Stanciulescu pentru revista Life:

„Să vorbim puţin despre sprijinul familiei în cazul în care o femeie este depistată cu cancer. Imaginea ideală este: el alături de ea, toţi din familie pentru ea. E adevărat mereu?

Depinde de la familie la familie, depinde de nivelul de educaţie, dar în 40 % din cazurile pe care noi le-am întâlnit, femeile sunt părăsite de bărbaţii lor ori imediat după diagnosticare, ori imediat după operaţie, ceea ce este de necrezut! De exemplu, prima pacientă din centrul nostru care a fost diagnosticată şi salvată de cancer acum 10 ani, a fost părăsită de bărbatul ei imediat după diagnosticare”(Interviu Mihaela  geoana- In Romania 40% din femeile depistate cu cancer la san sunt parasite de barbatii lor ).

Aceste situatii  scot adevarul la iveala, dincolo de evantaiul de interese si atitudini false afisat pana atunci. Sunt situatii mai putin grave in care iti poti da seama de sentimentele celorlalti : un impas financiar, un divort, o pierdere de orice natura. Si atunci te bazezi pe ajutorul familiei, dar si acesta e de multe ori limitat, pe al prietenilor, dar ei au propriile prioritati.

Si cei dispusi sa-ti fie alaturi incep de multe ori sa-ti controleze si viata. Cei mai multi, dintre care te-ai baza intr-un impas vor dori sa-si traiasca viata, mai mult decat sa si-o sacrifice pentru tine.

Ce se ascunde sub masca iubirii declarate?

 Din nefericire, viata demonstreaza zilnic astfel de cazuri. Femei, dar si barbati dezamagiti, dupa ce au sperat intr-o relatie ideala. Se izbesc de un zid rece de nepasare, ajung din persoane admirate, purtate pe palme, personaje prinse in relatii in care trebuie sa demonstreze in continuu cat sunt de buni.

Nimeni nu e ferit. Stefan Simion, cunoscut mentalist, a declarat in direct ca a fost inselat de iubita sa, cu cel mai bun prieten al sau, crezand  in tot acest timp ca are o relatie ideala, bazata pe iubire plina de daruire cu aceasta.

Tu poti fi in realitate doar o distractie pentru o perioada de timp, mai mult sau mai putin definita, poti fi un accesoriu la bratul unui barbat ce doreste sa fie invidiat de prieteni, poti fi un proiect social, prin cuvinte de genul: „eu te-am luat si te-am facut doamna”, poti fi pentru el doar o mama care sa-i creasca mostenitori, poti fi persoana care sa-i asigure confortul casnic de care a beneficiat in copilarie, in timp ce el se distreaza in afara casei, sau poti fi sponsorul care ii asigura libertatea si „ la dolce vita”, sau…. poti fi chiar iubita lui, de care s-a  indragostit.

Au fost femei sau barbati, care au descoperit o alta lume decat cea afisata. Au scos la iveala, odata cu scurgerea timpului, tradari, interese si manipulari. Unii dintre ei si-au pierdut casa, sau proprietatile, sub masca ajutorului financiar oferit cu atata generozitate. Si sunt persoane nevoite sa-si tot demonstreze bunele intentii fata de partenerii sau cunostintele lor greu de multumit.

Si uite, ca unii sunt generosi doar pentru propria reclama, pentru acestia intotdeauna e vorba doar despre ei si niciodata despre tine.

De ce e important sa-ti dai seama si sa nu mai crezi, prin bunacuviinta  care te caracterizeaza, in inocenta lumii in care traiesti?

Ca sa nu ai surprize neplacute atunci ”cand ti-e lumea mai  draga”. Ca sa nu ti se traga presul de sub picioare tot atunci si sa ramai cu inima franta. Cazurile de depresie ale persoanelor dezamagite de reactia celor din jur nu sunt putine si sinuciderile din acelasi motiv le intalnim in tabloul epocal al lumii noastre.

 Asa intelegi usor de ce atitudinea unora, in ceea ce te priveste, se schimba brusc, chiar daca tu ramai aceeasi.

Dar tu, cum poti culege fericire de la viata daca te inconjori de astfel de persoane? Cum poti evolua, cand altii te sapa la radacina?

Cum poti fi sanatoasa, atunci cand cel de alaturi te omoara mai rau decat cancerul?

Priveste, prin fereastra sufletului tau, dincolo de intentii, dincolo de atitudini, de cuvinte aurite la lucrurile bune care ti se intampla in viata. Rezultatele, chiar conteaza. Unde te afli si  spre ce te indrepti? Si:

Unde ai dori sa te afli si spre ce ai dori sa te indrepti?

Pasii tai sunt pe carare? Sau te-ai ratacit pe drum?

Cine te-a abatut de pe drumul tau si te-a despartit de tine, cine te-a umilit si te-a desfiintat si cine te-a sustinut? Alege-ti noi prieteni, daca cei vechi te-au dezamagit. Sunt multe persoane sincere in jurul tau, dar de obicei nu intra in categoria oportunistilor, persoane pe care te poti baza si care nu te vor dezamagi. Atunci viata ta, fericirea ta, in care de multe ori ai refuzat sa crezi va inflori din nou.

In preajma unor astfel de oameni sufletul tau isi va gasi linistea mult visata. Vei constata ca nu esti atat de dezastru, pe cat te-au facut unii sa crezi, vei afla ca stresul a disparut si ca poti progresa in domeniile pe care le-ai lasat in urma, prea preocupata fiind sa dezlegi dilemele comportamentelor altora. Te vei trezi la viata, din noaptea neagra, care a devenit multa vreme realitatea ta. Ai fost creata pentru VIATA.

Iti doresc sa investesti in aceasta viata si sa vezi dincolo de  masca iubirilor afisate realitatea, adevarul si  dragostea sincera. Iti doresc sa fii fericita.

Cu drag, alaturi de tine,

Brindusa.

 


Lasă un comentariu