Descoperă formula relațiilor fericite-cele șapte oglinzi eseniene

          În fiecare dimineață zâmbetul tău, care se trezește la viață, luminează lumea. Îți bei ceaiul sau cafeaua, îți faci planuri, îți consulți agenda, dar din toată rutina cu care te-ai obișnuit și toate tabieturile matinale, sigur nu vei rata: oglinda. Nelipsitul machiaj, nelipsita coafură, oglinda ta îți va oferi negreșit fața perfectă, chiar și atunci când sufletul tău plânge.

        Dincolo de rimel și ruj, dincolo de reflecția chipului tău pictat impecabil, ești tu cu bucuriile tale, cu secretele  tale cu împlinirile  și aspirațiile la care nu ai renunțat, ființa unică și misterioasă, care nu se dezvăluie oricui. Și ai vrea uneori să știi și tu mai mult din nebuloasele sufletului  tău și ale lumii ce te înconjoară și ai vrea să știi uneori unde ai greșit și să afli cheia către fericire.

Și astfel ai ajuns și tu la concluzia ce ți-o oferă viața însăși, că doar contemplarea chipului din oglindă nu e suficientă și masca cea mai reușită pentru un aspect exterior frumos  nu are vreo valoare pentru suflet.

Te învit astăzi să privești nu doar într-o oglindă a personalității tale, ci chiar… în șapte.

Ia-ți timp și fă o incursiune în lumea oglinzilor eseniene. Ele îți vor reflecta de data aceasta personalitatea în modul în care te raportezi la ceilalți.

Aceste miraculoase oglinzi au fost utilizate  de către esenieni pentru a explica relațiile interumane prin reflecție, atât succesele în relații cât și eșecurile putând fi descrise  cu ajutorul lor.

Prima oglindă în care îți recomand să te privești, draga mea, este legată mult de ceea ce ești tu în prezent, modul tău de a gândi, care îți influențează comportamentul, rănile tale nevindecate încă, greșelile pe care le faci în prezent. Și cum vei obține tu rezultate mai bune în relațiile tale, dacă aplici mereu aceleași clișee, dacă nu faci  nimic  să-ți schimbi modul tău conservator  de gândire?

Hai pornește mai departe în călătoria ta către cea de-a doua oglindă. Ce vezi?

Cea de-a doua oglindă îți oferă reflexia judecății tale, percepția ta asupra comportamentului celor din jur. Prin intermediul său rănile trecutului riscă să iasă la suprafață și să-ți influențeze judecata și implicit relațiile tale. Și de multe ori se întâmplă că atunci când nu suporți pe cineva, nu e pentru că ar avea vreo vină anume, ci este pentru că ai regăsit în el partea amară, care nu ți-a plăcut la tine.

Privește-te acum în cea de-a treia oglindă. Ea reflectă lucrurile pe care le-ai pierdut și vrei cu disperare să le regăsești. Tot ce-ai pierdut, tot ce ți-a fost furat încă din copilărie și adolescență, afecțiune, respect, demnitate, putere, siguranță, vei căuta să regăsești în ființa iubită sau vei descoperi drumuri noi de a reface pierderea ta.

Cea de-a patra oglindă în care te invit să te privești are legătură cu trecutul tău, poate fi marea ta iubire, persoană sau hobby,  ocazia ratată, decizia greșită, succesul de moment, percepția falsă pe care ai avut-o asupra unei situații, regretul care îți marchează în permanență sufletul, marea ta temere care se reflectă și în prezent.

Și cea dea cincea oglindă în care te vei privi draga mea, este oglinda părinților tăi. Conștient sau inconștient ai copiat modelul lor și acesta se va reflecta în comportamentul tău și în alegerile tale, vei veni în relația ta cu același tipar, cu aceleași prejudecăți. Ai privit lumea prin ochii lor și vei continua așa cum ai fost obișnuită. Înseși convingerile tale religioase, relația ta cu Dumnezeu va fi mult influențată.

Privește-te acum în cea de-a șasea oglindă. Ea reflectă provocările tale și cea mai mare teamă. Poate fi teama de eșec, frica de abandon sau de singurătate. Și atunci când o vei conștientiza, îți vei da seama că o poți învinge.

Dar cea de-a șaptea oglindă în care te privești e chiar imaginea ta despre tine. Cât preț pui tu pe tine, tot atât vor pune și ceilalți. Și printr-o lege a reflexiei atunci când vei împărți sentimente frumoase, iubire, bucurie, te vei întâlni mai devreme sau mai târziu cu ele, la fel cum ți se va întoarce și furia, ura, nepăsarea de care ai dat dovadă uneori.

Și acum, dacă tu crezi că ai acumulat suficiente valori morale cât să supraviețuiești, sparge oglinzile eseniene, n-ai nevoie de ele. Implică-te în relații prin prisma rațiunii și a inimii și nu a prejudecăților de tot felul.

Umbrele trecutului tău, tot ce ai acumulat, temerile tale, stereotipiile, rănile nevindecate ale sufletului tău îți vor marca profund relațiile. Ele pot provoca în același timp uragane și dezastre, pot duce la un comportament prea docil sau prea dominator, prea posesiv, cu tendințe paranoide sau pot dezvolta obsesia pentru control.

Cât de corect o fi oare să-ți pliezi relația după modelul învățat de tine, ca și cum ar fi singurul viabil de pe planetă?

Și-ți transformi astfel viața într-o arenă de luptă în care e obligatoriu să câștigi.

 Și cât de înțelept o fi oare să fii toată viața o victimă a abuzurilor de tot felul, care nu crede, decât rareori,  că poate înfrunta realitatea?

 Și cât de corect o fi oare să ajungi înrobită de propriile prejudecăți?

Și n-ai realizat că în relațiile tale te-ai confruntat de multe ori… cu tine.

Și dacă în copilărie ți-a lipsit afecțiunea părinților, ai căutat apoi cu sete un partener care să-ți compenseze lipsa ei. Te-ai agățat de el și toate judecățile tale au avut același fundament, lipsa acută de iubire.

Dar dacă, dimpotrivă, părinții tăi ți-au dat încredere în tine din belșug, nu ai considerat important să lupți să păstrezi o relație, pretinzând la nesfârșit apreciere necondiționată.

Poate nu-ți convine să auzi și riști să spargi  toate oglinzile din casă,  dar ești chiar oglinda relațiilor tale.

O stimă de sine scăzută te obligă la un comportament de toleranță față de abuzuri și înjosiri.

O stimă de sine prea ridicată poate împiedica realizarea unor relații  autentice.

Însă atât timp cât nu-ți vindeci inima rănită și nu înlături prejudecățile care te-au format, tot ceea ce ai acumulat te va urmări în relațiile tale. Timiditatea și depresia te vor împiedica să socializezi, teama de a nu fi respinsă te va împiedica să faci primul pas, ideile preconcepute pe care ți le-ai format despre persoanele din jurul tău te vor determina să reacționezi greșit în anumite situații. Vei veni cu modelul tău și îl vei impune și altora ca fiind singurul viabil. Și când acest model nu va fi acceptat necondiționat, problemele nu vor întârzia să apară. Vei lansa așteptări nerealiste, care riscă să nu fie împlinite niciodată, vei crea portrete psihologice false, care îți vor răni inima și mai tare, te vei lansa în dezbateri furtunoase uneori, sau vei tolera atitudini nepotrivite la adresa ta alteori.

Mai adaugă la toate astea „demonii” care te mai încearcă uneori: invidia, egoismul, ura, răzbunarea, nepăsarea și vezi ce vei face, sau ce va mai rămâne din relațiile tale. Fiindcă ai fost rănită în trecut nu mai crezi în iubire, deși îți strigă în urechi și te ține în brațe. Fiindcă crezi în invincibilitatea ta,  mai crezi și că a fi înșelată li se întâmplă doar altora, până te trezești cu surpriza vieții tale.

Nu poți să nu observi și singură cât e diferită atitudinea fiecăruia în relație și cât de mult și-a pus istoricul relațiilor amprenta asupra comportamentului prezent.

Unii sunt într-o permanentă ofensivă, gata în permanență să atace, alții sunt într-o permanentă apărare, simțindu-se mereu încercuiți, alții dovedesc o suspiciune exagerată, pe când alte persoane consideră că nu merită toată atenția care li se acordă.   Mai întâlnim și persoane obișnuite să nu ierte nimic, dar și pe cele exagerat de tolerante. Dar toate aceste greșeli în relații își au costul lor.

Și dacă te-ai privit suficient în cele șapte oglinzi eseniene, ai înțeles și unde ai greșit anterior și de ce nu a mers relația ta și unde greșești în prezent, fie în relațiile colegiale, familiale ori de cuplu.

Schimbarea propriului comportament poate aduce însă cu ea multă lumină în viața ta. Și dacă tu consideri că viața e o scenă, nu uita că regizorul ești chiar tu. Alege să fii și scenaristul care să scrie piese frumoase, care  apoi să devină viabile prin tine, pentru tine și pentru cei apropiați ție.

Îți doresc multă fericire, cu drag Brîndușa.

 

 


Un gând despre “Descoperă formula relațiilor fericite-cele șapte oglinzi eseniene

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s