Află situația în care poți deveni fără să-ți dai seama propriul tău dușman

            Ai auzit și tu de femeia orchestră? Te trezești în zori, faci mâncare, curățenie, cumpărături. Te ocupi de temele copiilor, la serviciu faci ore suplimentare, peste toate astea nu refuzi pe nimeni din cei care îți solicită ajutorul și la un moment dat constați că nu mai poți, că programul tău nu are pauze, că nu-ți mai ajung toate orele de muncă și uite-așa, din suprasolicitare stresul se instalează, nu mai dormi noaptea și nu mai faci față problemelor…Mai respiră, draga mea.

E timpul să iei o pauză și să afli unde te-ai împotmolit.

        Din dorința ta de a mulțumi, de a nu refuza pe nimeni din cei care-ți solicită ajutorul te angajezi uneori în sarcini obositoare și pe care, sigur le poți duce?  Acest program „nebunesc” al tău te determină de multe ori  să te pui pe locul doi și se întâmplă că prioritățile tale rămân nerezolvate. Dacă ești într-o astfel de situație, știi și că asta generează indispoziție, frustrare, nemulțumire și duce chiar la scăderea stimei de sine.

Ți s-a impus încă din copilărie un model de altruism, dar poate nu ți s-au explicat și limitele.  Ai fost învățată să-ți sacrifici timpul și efortul pentru binele celorlalți și ești de felicitat. Într-o lume în care egoismul pare să primeze, Dumnezeu ne-a dat până și modelul harnicelor albine, care nu doar că adună polenul, întrețin curățenia, construiesc fagurii și au grijă de larve, produc miere, dar își apără stupul  cu propria lor  viață.

 În realitate însă, altruismul îi obligă pe mulți să poarte o mască socială.

Te sacrifici doar fiindcă alții pretind altruism de la tine. Altruismul născut din pură empatie nu are rolul de a alimenta nepăsarea, lenea sau egoismul altora.

Tu știi deja că ai și alte priorități, probleme ale tale care nu suferă amânare. Dar din dorința de a nu refuza solicitările celor care au mai multă sau mai puțină nevoie de ajutorul tău, de a fi de folos în orice moment, nu ai învățat să spui și NU și de multe ori ajungi, fără să vrei să ÎNCURCI LUCRURILE. Nu-ți poți respecta obligațiile și termenele, nu realizezi lucrurile de calitate sau eficient. Viața ta se transformă într-un fiasco. Vei fi solicitată tot mai mult, uneori pentru eficiența ta, alteori pentru disponibilitatea ta.

Și ce faci tu?

Din teama de a nu supăra pe ceilalți te implici în relații și prietenii în care nu ești fericită.

În relația de cuplu cauți mereu să-l mulțumești pe el, partenerul inimii tale, nu vrei să-l știi nefericit, uitând de sufletul tău și te transformi astfel chiar în propriul tău sabotor nemilos. Ai învățat să nu ții cont și de problemele tale, de dorințele tale, de ce ai vrea tu să realizezi, de locurile pe care ai dori să le vizitezi și nici măcar nu îndrăznești să dai curs preferințelor. Acesta riscă până la urmă să genereze multă nemulțumire și frustrare, multe dorințe refulate, multe visuri uitate în sertar. Spune-i tot ce-ți dorești, nu-l lăsa să intuiască, vei avea surpriza să constați că încearcă să ți le îndeplinească.

    Dar, draga mea, nu te poți ocupa de problemele celorlalți atât timp cât viața ta e un haos, atât timp cât problemele tale cotidiene sau strict necesare rămân nerezolvate. Pune-ți ordine în propria ta viață, fă o listă cu lucrurile pe care trebuie să le rezolvi și care nu suferă amânare. Nu de alta, dar sunt persoane care vor să salveze lumea, în timp ce propriul copil se pierde. Ai întâlnit și tu cazuri asemănătoare?

Sunt frumoase reuniunile sociale, dar consecințele consumului de alcool și lipsei de cumpătare nu sunt dorite. Dar uite că, povestea cineva, că după câteva pahare de vin, s-a trezit într-un loc unde nu știa ce caută și cum a ajuns acolo.

Așa apare de multe ori și realitatea  unor femei sau bărbați, care se trezesc din „beția vieții” la un moment dat și se întreabă,  fie la 30, 40 de ani sau mai mult: ce caut eu aici?

 Nu mi-am dorit viața asta, nu mi-am dorit profesia asta, nu mi-am dorit o viață  de familie ratată. Cum e posibil și cum am ajuns aici? Trezirea are efectul unui duș rece ca ghiața.

Și atunci decizia nu e una tocmai ușoară, fie se întorc la o existență plină de nemulțumire, fiindcă e cea mai aproape și e cea în care s-au obișnuit, fie aleg să înceapă viața de acolo de unde au lăsat-o, de data asta spre împlinirea visurilor și realizărilor proprii.

Hai să vedem câte decizii poți lua în viață „la beție”?

Se întâmplă uneori că apare cineva pe neașteptate. Tu știi că nu ești atrasă de el  în totalitate, îți mai dă și întâlnire și deși nu corespunde idealurilor tale, tu accepți să ieși cu el și ca să nu-l superi îi mai dai și speranțe. El va interpreta greșit toate amabilitatea ta și zâmbetele tale pot fi traduse în manifestări de afecțiune. Te sabotezi și pe tine, îl sabotezi și pe el, cel  care merită să fie iubit și  prețuit cu adevărat de cineva, chiar dacă persoana respectivă nu ești tu. Unde vei merge cu frica de a nu-i răni sentimentele chiar până la altar, generând o viață de nemulțumire?

Unde ajungi , dacă practici mai bine de opt ore pe zi profesia pe care nu o agreezi, doar fiindcă așa ai fost îndrumată la un moment dat în viață. Și ai vrea s-o rupi și să-ți transformi hobby-ul în vocație, dar comoditatea și frica de eșec nu te lasă.

Și de multe ori poate nu ai refuzat multe lucruri care nu corespundeau felului tău de a fi, din dorința ta de a fi acceptată, iubită, integrată în cercul de prieteni, din dorința de a nu-i supăra.

 Persoanele asertive au învățat în schimb arta de a spune nu cu eleganță, fără a răni sentimentele și interesele celorlalți. Dacă ești o astfel de persoană, atunci știi că nu ai probleme de comunicare. Dar în cazul în care nu ești, o atitudine asertivă te poate ajuta mult în viață și contribuie eficient la dezvoltarea personalității tale.

Neînvățând această artă, sunt persoane care au girat cu propria locuință, ca apoi să fie nevoite să locuiască într-un azil.

Neînvățând această artă poți ajunge să faci compromisuri care nu servesc tocmai intereselor tale, mai ales că am ajuns pe locul întâi în Europa la numărul minorelor însărcinate și pe locul trei la întreruperi de sarcină.

Este important, tocmai de aceea, să știi în viață ce vrei și ce corespunde  cu adevărat intereselor tale.

Vrei cu adevărat să ieși la întâlnire și să cunoști persoana respectivă, ieși la întâlnire. Nu corespunde aspirațiilor tale, refuză-l cu eleganță, nu va păți nimic, dar speranțele tale deșarte îi pot face mult rău.

Fericirea noastră depinde mult de propriile noastre decizii, bune ori rele și de alegerile pe care le facem în viață. Nu ne alegem părinții, dar cercul de prieteni, partenerul de viață, depind de propriile noastre  hotărâri.

 În tot acest tablou, multe se pot schimba!

Cu puțină „atenție” la deciziile tale multe aspecte ale vieții tale pot suferi transformări, de la cercul de prieteni, la comunicare, relațiile sociale sau relația de cuplu, raporturile familiale, profesia, locul de muncă, locuința, orașul, etc.

Și aici nu contează „ce dă mai bine pe cameră”, ci ceea ce te face pe tine fericită cu adevărat. Pe principiul că mai binele poate fi dușmanul binelui uneori și mai mult nu înseamnă neapărat și mai bine.

Din dorința ta de a oferi iubire necondiționată poți fi prinsă în capcana de a dărui fără limite și alimentând profitorii ce te pot duce la faliment. Tot din aceeași iubire necondiționată te poți trezi într-o postură de adevărată sclavă, care nu primește nimic în schimb, nici măcar recunoștință, făcând sarcini care țin de responsabilitatea altora și  încurajând astfel chiar atitudini nepotrivite la adresa ta.

„Singurul mod de a realiza lucruri minunate este de a iubi ceea ce faci ” Steve Jobs.

Cum să aleg, ca să nu regret mai târziu?

Alege, nu e prea târziu,  să fii responsabilă de alegerile tale. Alege să acționezi din inimă, alege astfel încât investițiile tale să-ți aducă mulțumire și împlinire sufletească. Dacă vei alege doar cu mintea îți vei jefui sufletul de fericirea adevărată. Dacă vei alege doar cu inima, unele decizii ale tale pot fi lipsite de înțelepciune. Inteligența emoțională a fost definită ca fiind arta de a-ți gestiona propriile emoții, în marea dilemă de a hotărî fie cu mintea, fie cu inima. Ea îți va aduce cu sine relații sociale mai bune, conviețuire armonioasă și o viață de calitate. Ea  te va apropia cu siguranță de împlinirea idealurilor tale, de visul tău care încă te mai așteaptă.

Îți doresc multă fericire, cu drag Brîndușa.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s