Ce faci atunci când constați că personalitatea lui e doar o creație a minții tale?

       Marea dilemă a  multor femei dezamăgite în dragoste este unde au greșit atât de rău, cu ce l-au supărat astfel încât el nu mai e același? Unde a dispărut bărbatul iubitor, bărbatul protector, cel care îți promitea marea cu sarea, tandru și blând, care îți reînnoia în fiecare zi declarațiile dragostei sale? Ce-ai făcut de nu-l mai meriți, de nu mai ești paradisul lui?  Totul s-a schimbat, atitudinea lui, privirea lui.

Acum se enervează din orice și subiectul numărul unu al nervilor săi ești chiar tu. Acum te insultă fără să-i pese și te desconsideră. În general face doar ce-i place.  Și tu te întrebi la nesfârșit cum să te comporți cu el? Oare ar trebui să fii mai atentă la comportamentul tău, mai iubitoare, sau să-l sfidezi spunându-ți ferm punctul de vedere? Nici tu nu mai știi ce să faci.

Și le-ai spus tuturor că el e marea ta dragoste. Și ai încercat să-i convingi pe toți ce mult te iubește. Și ai ajuns acum să te convingi pe tine.

 

Dar, te-ai întrebat vreun moment, de cine te-ai îndrăgostit? Gândește-te , de cine te-ai îndrăgostit de fapt?

 

Cel de care te-ai atașat atât de mult poate fi doar o creație a minții tale, născută din schimbul de vorbe, ori mesaje în care tu ai pus tot ce aveai mai prețios în ființa ta. I-ai adresat vorbe frumoase, ai primit vorbe la fel de frumoase, l-ai făcut să râdă, te-a făcut să râzi, l-ai făcut să se simtă bine, a făcut la fel, l-ai provocat, te-a provocat. Tot ceea ce i-ai transmis tu, ți-ai imaginat că e și reciproc.

Încă din adolescență ți-ai dorit conștient sau inconștient anumite lucruri de la cel care urma să-ți devină prieten: iubire, protecție , realizare, putere, reușită socială sau nonconformism.

Și când l-ai cunoscut, imaginar„l-ai creat”. Iată-l, e-al tău așa cum ți l-ai dorit !!! Ce amăgire!

El are propria personalitate și poate nici nu știe, nici nu e interesat de portretul din mintea ta. Și când relația devine mai intimă, nu va trece mult timp până să faci cunoștință cu el, cel real. El poate fi egoist, misogin, violent, profitor, needucat, critic, obsedat de control, delăsător și lista poate continua. Poate să nu aibă sentimente profunde față de tine și doar să-i convină avantajul pe care i l-ai oferit pe tavă prin exprimarea sentimentelor tale generoase. Și pentru a nu pierde acest control care-i convine pe moment, poate urma și perioada de control în care folosește șantajul, înjosirea, desconsiderarea, umilirea, afirmarea propriei sale superiorități. O fi real?

Din păcate da. Multe femei s-au trezit de fapt că trăiau cu dușmanul din casă. Lupul în blană de miel, acesta nu e nici prieten, nici iubit, nici soț, ci doar un impostor.

De ce stai tu în continuare lângă el? De ce îți minți familia și prietenii apropiați că totul este bine?

Nu doar fiindcă ți-a scăzut părerea bună despre tine și parcă nici în public nu mai ești aceeași, nu doar fiindcă ți-e frică să trăiești fără el într-o lume în care nu crezi că te vei descurca, nu doar fiindcă ți-e frică de răzbunarea lui în cazul în care ai încerca să-l părăsești ci …

Adevărul este că încerci mereu cu disperare să-l conformezi modelului creat de imaginația ta. Nu vrei să crezi c-ai eșuat, nu vrei să accepți adevărul, nu vrei să-l descoperi pe cel pe care nu l-ai mai putea iubi, vrei să-l schimbi sau să-l aduci la portretul imaginar de care te-ai îndrăgostit, singurul, crezi tu care în acest moment te-ar putea face fericită, idealul tău.

Stai să vezi, dacă el simte asta ce rezultă. Să vezi atunci manipulare. Azi e bărbatul visurilor tale, bun și iertător, pentru ca pe neașteptate să redevină el însuși. Și astfel tu crezi la infinit că-i vina ta, că ceva din stângăcia ta l-a provocat, că nu te ridici la înălțimea standardelor sale.

„Somnul rațiunii naște monștri”spunea Francisco de Goya. La fel ca și monstrul creat de Frankenstein, imaginația poate crea un personaj care nu are nici o legătură cu realitatea. Acest portret care „te ucide ” lent, fiindcă nu va corespunde vreodată aspirațiilor tale, a fost creat din prea plinul dragostei tale și așezat asupra cuiva care nu-l merită. Ți-ai adus fără să vrei în existența ta „un monstru”, pe care tu îl vrei prinț la nesfârșit, cerându-i mereu ceva impropriu firii sale.

Tu-i ceri să te iubească, când el se iubește pe sine, îi ceri să se comporte ca un om educat, când în realitate tocmai lipsa educației îl face mai impunător în ochii prietenilor, îi ceri să te prețuiască, când în realitate pentru el ești o sursă de profit, îi ceri să renunțe la viciile lui, când tocmai acestea îi aduc satisfacție și aștepți să-ți ofere o viață mai bună  când el își iubește confortul.

Știi că realitatea doare. Dar încearcă să știi cu cine îți împarți viața. Altfel timpul tău va fi pierdut, sănătatea ta poate fi pusă în pericol și planurile tale de viitor abandonate. Știi sau simți că:

În loc să te protejeze, sănătatea ta e afectată?

În loc să progresezi, te simți pe zi ce trece mai împovărată?

Libertatea ta e restrânsă din frica de a nu-l supăra?

Ești izolată de familie și prieteni?

Te subestimează și nu ține cont de părerile tale?

Se enervează des și-și varsă nervii pe tine?

Și cea mai importantă întrebare: ești fericită în relația de cuplu?

E cazul să-ți revizuiești discrepanța dintre așteptările tale și realitatea crudă. E cazul să-l cunoști cu adevărat și să știi spre ce va evolua relația voastră. Dar, în cazul în care ai un partener, alături de care ești fericită și contrazice cele de mai sus, luptă pentru relația ta, chiar merită.

Și uite așa mintea creează tot felul de portrete imaginare, ignorând realitatea și te întrebi într-o bună zi cum de prietena ta cea mai bună te-a trădat, cum de propria rudă te-a excrocat, cum de colegul de serviciu nu te-a susținut la greu, cum de șeful tău nu te-a promovat, cum de ai fost ajutată de persoana de la care te așteptai cel mai puțin, cum de te-a făcut să zâmbești mai mult un necunoscut. Ups!!!

Și dacă vei privi mai bine, vei vedea persoane în jurul tău care preferă să gândească doar de bine despre alții, să le găsească scuze, chiar și atunci când comportamentul lor sfidează orice logică și vezi și persoane care preferă să vadă ceva rău chiar și atunci când intențiile celuilalt sunt bune, să găsească motivații ascunse și presupuneri nefondate.

Și judecând după aparențe, consideri că dacă poartă ochelari și costum e băiat bun și dacă poartă șapcă și zâmbește ironic, automat e băiat rău, tipul care înșeală. Și-l bănuiești pe el de infidelitate, doar fiindcă pare a fi genul, sau crezi, dimpotrivă că tu nu poți fi înșelată, doar fiindcă crezi că nu ești genul.

Fotografia  creată de mintea ta nu a fost reală. Ea s-a născut din dragostea ta, care a proiectat, cuvinte, imagini și trăsături caracteriale izvorâte din inimă, astfel ai ajuns îndrăgostită de propria ta creație.

Și uite că așa mintea nu doar creează portrete psihologice pe care le suprapune celor apropiați, dar îi mai și obligă să se conformeze la ele. Câtă înșelăciune. Oamenii vor proceda tot cum îi taie pe ei capul. De foarte multe ori nu se vor conforma așteptărilor tale.

Încă din copilărie ți-ai creat modele mentale despre cum ai dorit să arate viața ta. Cum va arăta viitorul tău, casa visurilor tale, viitoarea familie, locurile pe care a- i dori să le vizitezi. Și încerci să ajungi cât mai aproape de aceste modele. Și uneori confunzi realitatea cu aceste visuri ale tale. Ai cu adevărat ce ai visat?

 

Și atunci, vei spune tu, cum rămâne cu „ochii dragostei”, prin care vezi ființa iubită?

Nu, dragostea nu este ignorantă. E adevărat că uneori poate fi oarbă. Dar ceea ce definește dragostea este tocmai setea de cunoaștere, dorința de a descoperi cât mai mult din ființa iubită: obiceiuri, pasiuni, preferințe, mediul în care locuiește, identitatea sa. Și această cunoaștere face ca relația să devină și mai profundă.

Și privind „fotografia ființei iubite”, tu poți vedea mai mult decât toți ceilalți „prin ochii iubirii”. Poți vedea potențialul ascuns, poți vedea sensibilitatea interioară, pe care nu o vede oricine, poți vedea ce-ar putea deveni alături de tine.

Tocmai această cunoaștere și acceptare face diferența dintre iubirea profundă și pasiunea trecătoare. Și în această modelare a expectanțelor fiecăruia stă adevărata cheie a fericirii cuplului .

Îți doresc și astăzi multă fericire, cu drag alături de tine, Brîndușa

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s