Shopping-ul se pare că a devenit sportul național al românilor, însă nu de puține ori, plăcerea achiziționării de bunuri noi, devine asemănătoare unui drog. Genți, pantofi, telefoane mobile, cadouri, decorațiuni, toate strigă: cumpără-mă ! Și investiția, hai, chiar nu contează. Însă, odată ce ai ajuns acasă începe sortarea și constați că wow, anumite lucruri sunt numai bune de returnat.
Achiziționarea și returnarea devin astfel un antrenament periodic.
Dar în relații lucrurile nu stau deloc așa. Oare?
Mamă mi-am luat un soț, la vremea respectivă părea varianta cea mai bună pentru mine. Dar cât m-am înșelat, nu se comportă deloc cum trebuie, a devenit zgârcit și nu-mi acordă suficientă atenție, în plus sunt bărbați mult mai buni care mă plac acum. Nu pot să-l returnez?
Mamă, ea nu se comportă deloc cum ar trebui, nu ascultă, face tot cum o taie capul, se duce la studii în loc să se ocupe doar de casă, în plus dacă a-i ști ce fete se uită după mine? Nu pot s-o returnez?
Și nu rareori vine și răspunsul, sau chiar sfatul părintesc: of, mamă, returneazo, tu meriți ceva mult mai bun!
Din păcate realitatea bate filmul. Și se întâmplă că nu puține cupluri, datorită unor probleme de infertilitate s-au gândit să adopte copii. Dar atunci când cuplul s-a destrămat, ce să vezi? Copii au fost returnați. „Nu mai avem nevoie de ei, au devenit o povară pentru noi”, chiar dacă, se pare, au contat cândva.
Și în aceste circumstanțe, privind la viața ta îți poți lesne adresa o întrebare : care este personajul care nu a contat din viața ta, cu toate că ar fi trebuit ? Căci dacă nu găsești o astfel de persoană, ești o ființă minunată și un model. Te felicit!
Totuși viața arată că sunt multe persoane ale căror vieți nu au vreo importanță pentru ceilalți și sub umbra unor calități afișate aproape ostentativ, se ascund de multe ori, de fapt, interese meschine.
Și poate, iată că te uiți la vecina ta, care într-un exces de bunăvoință și- a trecut apartamentul pe numele copilului, ca apoi să se dezlănțuie flăcările iadului pentru ea.
Și te mai uiți și la bătrâna aflată în îngrijire de către o familie, binevoitoare în schimbul locuinței și… frate, să vezi, nu se străduie deloc să moară ca să-i facă fericiți. Căci viața ei, ia ghiciți? Se pare că nu există pentru ei.
Și te mai uiți și la copilul care-și consideră părinții doar o sursă de venit și ferească sfântul să nu-i dea lui bani de fast-food. Stresul lor, munca lor, hai că nu contează!!! Dacă ar putea i-ar returna, dar nu-i nimic îi va schimba cu prima ocazie, cu primul sponsor ivit în cale.
Să mai continuu?
Mai adăugăm în listă pe tânărul care-și păcălește cuceririle sale cu declarații de iubire, ca apoi să inventeze tot el strategii prin care „să le returneze”.
Și fata care-și schimbă iubitul imediat ce a intrat la facultate, sau în secunda în care găsește unul mai bogat.
Atât de multe persoane vor intra de-a lungul vieții în categoria REBUT.
De ce îți scriu acest articol? Ca femeie e deseori important să-ți identifici statutul în relație, familie și societate ca să nu intri, din întâmplare în categoria „nu contează”.
Sunt bărbați (da mai sunt și din aceștia, din nefericire), care prin familie înțeleg doar mama, tata și proprii săi copii. Soția sa? Hai că nu contează. Ea de multe ori e, ori persoana alături de care se afișează în lume „să-l vadă băieții”, ori cea care îi asigură confortul. Cum apare el în societate, în ochii tuturor? Bărbatul bun, familist, săritor.Și mai sunt și femei pentru care el e doar fraierul care muncește în străinătate în timp ce ea îi „toacă” banii în țară și niciodată nu-s suficienți.
Dar, să nu uităm nici de cea care își concentrează toată atenția ei pe copii, care ajung un fel de idoli care îi ocupă tot timpul și îi consumă toată energia. Bărbatul ei? Nu comunică cu el, nu se dorește a fi frumoasă pentru el, nu iese și nu râde cu el. Ea nu mai știe să fie soția lui, iubita lui, ci doar mamă.
Hai că el nu contează, dacă ar dispărea din peisaj, cu atât mai bine.
Istoria ne-a învățat că atunci când anumite categorii de oameni nu au contat, discriminarea a fost la ea acasă, lagărele de concentrare s-au umplut, iadul s-a dezlănțuit.
N-ai crede că o fată chiar nu e suficient de importantă pentru propria sa mamă. Cu toate acestea multe fete „sunt măritate” nefiind măcar la vârsta majoratului, din dorința de a scăpa familia de o gură în plus. Cum va fi viața tinerei? Hai că nu contează. Și înțelepciunea populară a prins de mult ideea:
A venit un Negustor
Plin de bani cu valfa mare
Cumpăra copii pe care
Nu-i iubește mama lor (George Coșbuc-Cântec 1866-Fire de tort)
Și referindu-ne la copiii, pe care nu-i iubește mama lor, câte vieți nu sunt curmate înainte de a se naște?
Câte fete nu sunt vândute în Cambodgia, chiar de proprii lor părinți? Căci viața lor…nu are importanță.
Și câți copii n-au ajuns la centrele de plasament când părinții s-au recăsătorit și nu i-au mai vrut?
Draga mea, poate că viața ta a contat pentru părinții tăi sau poate nu, dar atitudinea lor riscă să-și pună amprenta asupra vieții tale. Dacă ai avut un tată rece, ostil, inconștient bărbatul pe care apoi vrei să-l câștigi va fi ales după același tipar. Poate ai avut un prieten pentru care ai contat, sau poate nu? Dar ce atitudine vei aborda într-o viitoare relație?
Poate ai fost atât de rănită, încât nimeni nu mai contează pentru tine, sau dimpotrivă aduci spiritul de sacrificiu la maximum, încât toată lumea are valoare pentru tine, numai tu poți să dispari de pe fața pământului.
Sau poate devii uneori atât de preocupată să găsești soluții la problemele tale, încât uiți de oamenii importanți din viața ta.
Te poți înconjura astfel de oameni, pentru care ești văzută și auzită și n-are rost să insiști să fii în vreo relație cu oamenii pentru care vezi, știi, simți că nu ai valoare.
Tu contezi, viața ta, existența ta contează. Ființa umană nu poate fi donată, returnată, cu atât mai mult vândută și sclavagizată în vreun fel. Nu ești nici pionul vreunui sistem care vrea să profite de pe urma ta.
Păstrarea intactă a imaginii și a câștigului sistemelor sociale se face de multe ori prin sacrificarea celor care de fapt, nu contează deloc pentru ei.
Uite că te-am adus într-o zonă cenușie. Dar, totuși tu ești singura care poți da un sens vieții tale.
„Sensul existenței este de a-i găsi un sens”(Mircea Eliade).
Cu ce poți compara tu astăzi viața ta?
Pare deplasat, dar, cu un acvariu cu pești din care nu poți să mai ieși, fiindcă ți-e temă că nu supraviețuiești, un mall în care distracția e la ea acasă, sau un copac ale cărui ramuri se întind spre cer?
Viața ta, stea căzătoare, nebuloasă, stea strălucitoare sau călăuzitoare?
Te-i gândit ca prin machiaj să te înfrumusețezi, dar propria ta viață cât machiaj are? Câtă frumusețe are viața ta? Câtă împlinire și fericire ai cules atunci când ți-ai confundat viața cu un shopping?
Tu, prin deciziile tale, prin modul în care te raportezi la cei din jur poți imprima existenței tale un sens. Tu poți da relațiilor tale o direcție, astfel încât viața ta să-și găsească împlinirea.
Unde vrei să ajungi?
Din mii de căi vei ajunge la capătul drumului pe care ai pornit. Din mii de relații posibile vei avea doar ce ai ales. Investește în lucruri, fapte care contează.
Îți doresc să găsești acel loc în care să fii acceptată, iubită , prețuită, în care existența ta și-a găsit sensul și VIAȚA TA CONTEAZĂ
Îți doresc multă fericire, cu drag Brîndușa