În iubire ca la shopping

           Te-am văzut, mi-ai plăcut, ce rămâne de făcut? Îndrăznesc să-ți vorbesc…(Mădălina Manole-Te-am văzut, mi-ai plăcut)

Și tu scrii în inima ta continuarea unei superbe declarații de dragoste, cu priviri în care se citesc povești nescrise și iubiri adânci ca marea. Prea frumos să fie și adevărat.

Hai însă privim totuși realitatea sumbră a secolului nostru. Mai are iubirea vreun rost?

Te-am văzut, mi-ai plăcut, vrei să fii cu mine ? Îi spune el și îi mai dă și un termen limită să se hotărască. Îți place de mine bine, nu-ți place de mine, iarăși bine,  am să ies cu alta, uită-te pe facebook-ul meu câte fete așteaptă să le acord eu atenție. Tu crezi că mai stau mult după tine? Ai să vezi tu ce-ai pierdut!

Vi se pare o declarație de dragoste autentică? Vi se pare respirația unui suflet plin de iubire?

Mie îmi seamănă mai mult a manipulare, a constrângere. Mie îmi sună mai mult a privitimism, în care omul cavernelor avea o bâtă în mână, prindea femeia și o târa în peșteră.

Omul secolului nostru fie conștient, fie  inconștient face același lucru, numai că la el se cheamă „dragoste”.

Vrei să fii cu mine, sau o să-ți cadă tavanul în cap când mă vezi cu alta?

 Vrei să fii a mea dragă, asta până ies cu prietena ta?

„Vreau să contez pentru tine, vreau să fiu cea mai importantă ființă  pentru tine și dorințele mele să fie luate în considerare, iar principiile mele de viețuire să fie respectate. Vreau să știi când sunt tristă și când fericirea face parte din viața mea. Și aș dori să cunoști care sunt florile mele preferate și hobby-urile mele. Într-un cuvânt vreau să fii interesat de mine și nu de etalarea talentelor tale de cuceritor”.

 Nu-i așa că asta vrei tu de la bărbatul care și-a propus să te aducă în viața lui?

Realitatea zilelor noastre arată însă că în materie de flirt și cuceriri fiecare își este autosuficient. În locul declarațiilor de iubire, prin care ființa dorită este așezată pe un piedestal al inimii se întâmplă că bărbații  își etalează, la fel ca în epoca primitivă, mușchii bine lucrați la sală sau mașina nouă, cârligul de impresionat fraierele care le pică în plasă, freza geluită, hainele de firmă și banii câștigați ușor, ca o garanție a unui confort de moment.

Ea, desigur nu se lasă mai prejos și  face impresie prin artificii de tot felul, încât te mai întrebi ce nu-i din plastic, considerând că fizicul atrăgător e totul.  Îl vrea pe el și vesel și amuzant și  cuminte, dar și cu școala vieții în același timp.

Și așa trecând pe la marketul plin de băieți și fete, fiecare își alege ce vrea. De suflet cui îi pasă?

Nu m-ai sunat trei zile, zise ea enervată, cine te crezi? Nu contează că poate el a avut un motiv, că poate se gândește serios dacă să se implice mai mult  în relație, că poate are proiecte neterminate. Tu ești vedeta și el trebuie să fie oricând la picioarele tale.

Și atunci când ea a fost la shopping și în loc de pantofi și-a luat un bărbat, ce să vezi? Păi are niște pretenții de la el. Trebuie să o ducă de trei ori pe săptămână la mall, să fie la dispoziția ei la fel ca un șofer de taxi, să-i suporte toanele și nemulțumirile și să o cazeze în vilă de multe stele.

Ce-i oferă ea? Faptul că stă cu el… este mai mult decât suficient.

Și când dumnealui a fost la shopping, ce să vezi? Nu contează că prin aspectul său fizic n-ar putea participa la o prezentare de modă pe scenă, dar femeia lui  trebuie să fie manechin.

Declarații de dragoste, ce-s alea? Faptul că iese cu ea ar trebui să-i fie suficient. De la marketul de fete pe care s-o aleagă? Pe cea mai tânără, pe cea mai frumoasă, pe cea mai bogată sau pe cea mai disponibilă?

Și ea, la rândul ei are pretenții cum n-ai mai văzut! Ar vrea și băiatul de distracții, dar l-ar vrea și pe cel muncitor, l-ar vrea pe cel atrăgător, dar l-ar vrea și pe cel care-i face toate mofturile și trecând din treaptă-n treaptă, din moft în moft, ajunge să-și spună: ăștia-s toți? N-a mai rămas niciunul? N-a mai rămas niciunul care să corespundă pe deplin așteptărilor ei.

În iubire nu ești ca la shopping. Nu-ți iei un partener pur și simplu și-l plantezi în sufrageria ta. Ființa de la brațul tău trebuie cucerită, admirată, prețuită, înțeleasă, cunoscută.

Și tocmai în asta stă dezlegarea dilemei multor cupluri care se destamă spontan, în momentul în care unul dintre cei doi părăsește relația fără explicații. N-a fost cucerit de cel sau cea, care n-a făcut nimic în acest sens. Mai mult decât atât a considerat că totul i se cuvine fără explicații.

Și te miri că mulți încep cu „iubire”, pentru ca apoi să-și arunce, generos, farfurii în cap.

Și dacă ți-ai achiziționat bărbatul mult visat, bărbatul care te ține pe palme și-ți pune lumea la picioare, în timp ce consideri că iubirea lui este suficientă pentru amândoi, ce confortabil pentru tine, ai grijă să nu vină și ziua în care îți ia totul.

Iar, dacă un bărbat consideră că o femeie trebuie să fie prețuită doar în perioada de curtare, pentru ca ulterior să îi arate în toate felurile cine-i șeful, îi vine și lui ziua în care e înlocuit sau părăsit, sau emoțional abandonat, în ciuda strategiilor tot mai sofisticate de control.

Cu toate astea nu te bucuri doar să alegi, căci alesul inimii tale trebuie să vină la pachet și cu vreo câteva kilograme de iubire, căci tu consideri că-n iubire-i ca la shopping. Dar, ai realizat vreodată ce înseamnă cu adevărat să iubești?

„A iubi înseamnă să te angajezi fără garanție, să te dăruiești în totalitate în speranța că iubirea ta va produce iubire în persoana dorită”(Erich Fromm).

În opinia psihologului Robert Sternberg, iubirea nu este doar o simplă emoție ci presupune intimitate, pasiune, dar și angajament.

Intimitatea se bazează pe cunoașterea cât mai profundă a celuilalt, astfel încât legătura creată asigură o stare de confort și apropiere care face relația să fie unică.

Pasiunea este flacăra ce menție iubirea vie chiar în ciuda trecerii timpului. Ea elimină monotonia și aduce fericire cuplului.

Iubirea adevărată presupune să-ți dorești să fii pentru toată viața cu ființa prețioasă inimii tale, ea presupune în același timp implicare și angajament, garanția că în ciuda obstacolelor vei lupta pentru relația ta și o vei face să meargă.

Să vedem dacă putem vorbi de iubire în lipsa lor?

Fără intimitate, fără a încerca să-l cunoști cu adevărat pe celălalt, cu defecte și calități, nu vei crea niciodată acea legătură emoțională profundă, unică și inaccesibilă celorlanți.

Fără pasiune nu vei simți niciodată dorința puternică prin care vrei ca persoana la care visezi  să facă parte din viața ta.

Și fără angajament nu vei avea parte de confortul psihic prin care știi că aceaste sentimente vor dura și vor fi doar ale tale, prin fidelitatea fiecăruia dintre cei doi.

Te vezi implicată într-o relație, chiar cu Făt-Frumos sau cu protagonistul „inelului cu diamant”, în care nu ești ascultată, nu ești susținută, nu ești acceptată, în care dorințele tale nu contează, în care nu există atracție reciprocă, empatie, bucurie, o legătură sentimentală puternică, în care trăiești cu teama de abandon sau de a nu fi înșelată, în care oricând îți poate fugi pământul de sub picioare?

Iubirea împletește visul cu realitatea într-o țesătură magică ce nu poate fi obiectul unui troc ieftin. Ea poate aduce fericirea mult visată, atunci când atinge coarda sensibilă a sufletului asemănător cântecului Mădălinei Manole:

„Ochii tăi mereu spun ce știu și eu, din mii de vise tu ești visul meu ”.

Îți doresc cu mult drag să-ți împlinești visul tău.

Alături de tine, Brîndușa

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s