Tu ai supraviețuit întâlnirii cu fericirea?

                 Care să fie  dorința comună a tuturor oamenilor? Marea lor majoritate își doresc cu ardoare să fie fericiți și tu nu faci excepție. Fericirea este un ideal, o împlinire plenară a celor mai frumoase visuri, un sentiment de care nu ai mai dori să te desparți. Însă pentru mulți fericirea ajunge aproape un drog, ajunge o competiție, o cursă în care câștigătorul poate obține trofeul. Dar nu toți se laudă cu o viață fericită. Și uitându-se peste gard consideră că pe unii i-a lovit fericirea, în timp ce alții o mai așteaptă.

     Să-i amintiți vă rog frumos adresa mea când vă-ntâlniți cu fericirea (Corina Chiriac-Strada speranței).

Fericirea e asociată cu multe lucruri, cu excursii peste hotare, casa visurilor tale, cu o situație materială de invidiat, cu persoana care întoarce toate capetele pe stradă, asta ca să ai ce posta pe facebook.

Astfel încât majoritatea visează, speră, că se vor întâlni cu toate astea într-o bună zi. Și cum fericirea aceasta întârzie să apară, se instalează lesne plictiseala, apatia, depresia și cauți vinovații pentru nefericirea ta.

Și în căutarea drogului care să-ți liniștească sufletul și să-ți potolească setea după fericire te arunci în ceea ce crezi tu că te-ar împlini pe moment, o aventură purtată de beția atmosferei magice din club, o excursie pe care nu ți-o poți permite, un bărbat trofeu,  dar…gustul amar al nefericirii de după nu dispare așa de repede. Noaptea pasiunii te poate lăsa cu inima frântă și responsabilități pentru care nu ești pregătită, investiția costisitoare te poate ruina financiar și bărbatul trofeu te poate înșela cât ai clipi.

Și fiindcă tu nu ai și altul are, dorința unora după fericire se poate transforma  în jaf. Pentru unii e doar ceva de moment până să găsească persoana potrivită pe care să o dezbrace de orice fel de fericire. Vampirii emoționali solicită atenție în toate felurile posibile, neoferind la rândul lor prea mult, decât atunci când au un interes ascuns și victima e considerată răspunzătoare pentru propria lor stare de bine și exploatată în acest sens. Ea trebuie să-i ofere porția de drog, adică de fericire.

Sper că ești o persoană fericită, într-o lume care are standarde înalte despre confort, bunăstare, împlinire. Dar în momentele în care fericirea nu te-a întâlnit, fiindcă nu i-a dat nimeni adresa ta, ai ignorat poate,  clipa de față. Ai ignorat fericirea zilnică, satisfacția de a te bucura de lucrurile mărunte, de o dimineață frumoasă, de întâlnirea cu cineva drag, de a duce un lucru la bun sfârșit.

 În așteptarea „marii fericiri” care să te lovească pe tine, ai ignorat-o pe cea  prezentă, te-ai complăcut în tristețe și frustrare, de parcă universul ar fi obligat să intervină și să-ți repare ție stare psihică. Nu fericirea de moment, ci aceea care durează este adevărata stare în care merită să investești, pentru că nu vrei să fii fericită doar o zi, sau doar o clipă și să-ți petreci restul vieții în  nemulțumire, depresie și frustrare.

Aceată viziune asupra fericirii îți poate schimba opinia asupra stării tale actuale, asupra a ceea ce tu poți  confunda cu ea. Și așa cum ți-am spus în competiția după fericire, în goana după porția de„ drog”, te poți întâlni cu „hoții de fericire”.

Manipulatorii versatili cunosc magia pe care ți-o oferă fericirea de o clipă. Ei te vor aduce în starea de dorință și așteptare, îți vor oferi o porție de fericire, după care vei fi din nou însetată, așteptând următoarea porție de „fericire drog”. Dar pe ansamblul ei o astfel de viață e marcată de stupefacție, lacrimi și boală, este departe, foarte departe de o viață fericită, încât nici nu-i mai știi culoarea.

Fericirea ta e o continuă dependență de dispoziția celuilalt, devine un calvar pe care tu îl confunzi lesne cu o viață normală.

Fericirea adevărată este jertfită pe altarul bucuriei de moment și totul se repetă la fel ca succesiunea anotimpurilor. Astăzi plouă, mâine ninge, poimâine-i soare, după care viscolește din nou.

Fericirea adevărată presupune o relație de cuplu care să te mulțumească și împlinească, lipsită de certuri frecvente, faze toxice, înșelătorii, abuzuri și manipulări, bazată pe dragoste, empatie și respect reciproc.

O astfel de viață presupune să găsești acea persoană compatibilă cu tine, alături de care să experimentezi frumusețea vieții în doi. Dar, a găsi o astfel de persoană presupune de multe ori… așteptare.

Ori nerăbdarea, plictiseala și goana după a fi fericită măcar puțin, te determină să faci alegeri proaste și să plângi ulterior că n-ai avut noroc. Tu crezi că experimentezi, tu crezi că poți ieși oricând poftești, dar până să te trezești la realitate ești implicată până-n gât. Lanțurile relației în care ai intrat te leagă.

Psihoterapeutul Mihail Litvak, în urma identificării a doar trei familii fericite din unsprezece mii și doar pe acestea considerându-le normale, restul fiind doar conviețuirea a două persoane nefericite, consideră că: „iubirea nu este atunci când se uită unul după altul , ci atunci când ambii privesc în aceeași direcție”(Mihail Litvak -Cele mai grave probleme din viața unei femei).

Exceptând situațiile neprevăzute, care pot aduce nefericire în viața oricărei persoane, în general,  pe principiul„ cum îți așterni așa dormi”, fericirea ta ține mult și de alegerile tale, de ceea ce alegi să fii, să devii, de ce și cât ești dispusă să tolerezi, de influențele și manipulările la care subscrii, de cât de mult ești dispusă să schimbi ceva în viața ta, de curajul de a înfrunta lucrurile.

Diferența dintre omul fericit și cel nefericit stă în atitudine și alegere. Te poți duce tu către fericire, fără a aștepta la nesfârșit ca ea să-ți caute adresa.

Nu permite nimănui să te jefuiască de fericire, ca ulterior să plângi. Sunt persoane alături de care nu vei fi fericită niciodată, oricât de mult te-ai strădui. Vampiri ai fericirii celor de alături, ei se hrănesc cu fericirea celor apropiați și seamănă nefericire, sleindu-te de puteri.  Nu te complace într-un masochism în care, din dorința de a fi „mama răniților”, ajungi să găsești normalitate și chiar plăcere în degradare și umilință.

În timpul, sau anotimpul  nefericirii tale, care este starea celui de-alături?

Se preocupă el în aceeași măsură de fericirea ta?

Te implici tu în aceeași măsură pentru fericirea lui?

Sunteți fericiți împreună?

Viața trece, timpul nu-l poți da-napoi. Orice decizie proastă costă.

Tu confunzi fericirea cu o stare euforică, în care îți crește pulsul, energia, pofta de viață și comunicarea. Dar de cele mai multe ori euforia nu durează și ai vrea din nou să experimentezi aceeași stare.

Trasează o hartă a fericirii tale și vezi cum este pe ansamblu viața ta în afara clipelor euforice? Fericită sau nefericită?  Ce poți face astăzi mai mult pentru fericirea ta? Ce poți face pentru fericirea celui de-alături? Și cum îi poți ajuta pe cei care au încetat să mai creadă în fericire?

Un mit care circulă e că majoritatea oamenilor sunt nefericiți și se chinuie și că asta ar fi starea de normalitate în care nu vrei să te scufunzi și tu. În realitate sunt multe persoane care privind în urmă la viața lor văd multă fericire. Sunt persoane, care pot spune cu inima deschisă despre relația lor că este fericită, în ciuda miturilor, prejudecăților și convingerilor de tot felul. Și asta este starea de normalitate. Acesta este motivul pentru care două persoane de sex opus pornesc pe același drum, spre a fi mai fericite împreună decât singure, mai împlinite împreună și într-o relație în care fiecare are posibilitatea să evolueze spre mai bine.

Nefericirea ta îți poate afecta toată viața, relațiile sociale, comunicarea, propria dezvoltare. Ea îi poate face nefericiți, sau poate avea consecințe asupra celor din jur. Tu poți fi fericită stând în permanență în preajma unei persoane nefericite? Această atitudine e specifică doar personalităților sadice. Propriul antrenor de fericire ești chiar tu.

„În fiecare dimineață când mă scol, trebuie să iau o decizie-fie de a fi fericit, fie de a fi foarte fericit.Prin urmare, iau hotărârea ca în ziua respectivă să fiu foarte fericit și mă ghidez după această atitudine pe tot parcursul zilei, indiferent de ce se întâmplă (Brian Tracy)”.

Îți doresc să găsești dintre mii de drumuri și drumul către fericire.

Cu mult drag, Brîndușa

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s