Din culisele fericirii- Afla cum poti fi un impostor chiar in propria viata

         Tu ai inteles multe lucruri importante pentru viata ta din copilarie si pana acum, de cand ai deschis ochii catre lume. Tot ce ai invatat a devenit ulterior litera de lege pentru tine, modul tau de a te comporta, de a reactiona, de a gandi, dar ai constatat  de multe  ori  si ca impotrivirea costa. Si de atunci ai primit mii de sfaturi, care de care mai utile, care de care mai practuice si ti-ai modelat existenta  prin prisma lor. Poate ai fost invatata sa ai propriile tale decizii, sau poate nu, sa discerni adevarul  de minciuna si falsul de autentic, dar ceea ce nu ai inteles la timp, ceea ce e timpul sa intelegi, este ca intotdeauna a fost vorba de PROPRIA TA  VIATA .

Si multi nu reusesc sa inteleaga pe deplin acest adevar simplu, pana cand viata nu le trece si ajunge prea tarziu sa mai schimbe ceva.

In secolul vitezei si al tehnologiilor avansate, lumea virtuala isi pune tot mai mult amprenta vietii, decizilor si actiunilor. Lumea virtuala te prinde tot mai mult in plasa ei tesuta cu farmecul magiei electronice. Tu te poti lesne identifica cu un personaj al jocurilor dinamice de pe calculator, sau cu eroina unui film , dar… tu nu esti acelasi lucru cu personajul in cauza. Tu esti o persoana reala, mult diferita de tot ceea ce vezi acolo, cu dorinte si aspiratii proprii, cu defecte si obiceiuri mai bune sau mai rele.  Tu meriti…sa-ti  traiesti propria viata, nu o realitate virtuala.  Intr-o lume a cibernetizarii nu esti totusi un robot lipsit de emotii, de sentimente, de dorinte si de vise ce se lasa asteptate. Tu esti VIE.

Si uite ca te trezesti dupa cativa ani intr-o slujba care te plictiseste si te omoara de-a dreptul, faci aceleasi lucruri monotone si lipsite de satisfactie zi de zi, pentru ca e singura pe care ai gasit-o dupa lungi cautari si esti multumita ca o ai si pe asta, stiind ca e loc si de mai rau. Si vezi in acelasi spatiu de firma si oameni satisfacuti de munca lor si poate greu ii intelegi. Intrebarea este : ce cauti tu acolo? Este job-ul tau de vis? Sau esti un impostor, esti o impostoare care joaca un rol, de dragul de-a obtine un venit?

Nu dai tot ce poti, nu esti implicata 100%  in ceea ce faci, nu pui pasiune, sacrificiu, voluntariat si uneori  munca pentru tine devine o corvoada. Dar, te-ai intrebat: ce fel de  munca ti-ar placea sa practici in tot acest timp? Care este job-ul in care ai depune pasiune si niciodata nu ti s-ar parea obositor? Poate ai trecut in viata pe langa el, poate l-ai ratat la minut, sau poate mai ai sansa sa o iei de la capat.

Fa un exercitiu de imaginatie. Priveste-ti astazi viata din exterior. Imagineaza-te un spectator al propriei vieti. Ce vezi acolo? Fericirea ta depinde de multumirea ta sufleteasca si multumirea ta sufleteasca apare cand esti satisfacuta si total implicata in ceea ce faci.

Se spune ca drumul vietii nu permite intoarceri, insa drumul fericirii de multe ori le cere.

Daca vrei sa stii cat de mult valoreaza un  impostor, imagineaza-ti locul unui trantor intr-un stup de albine. Tu meriti un loc mai bun.

Dar job-ul in viata nu e totul. Poti fi o impostoare in  relatia ta de cuplu.

Acelasi principiu se aplica: nu esti implicata 100%, nu pui pasiune, sacrificiu, devotament, iubire neconditionata, iertare, fericire, nu simti ca locul tau este acolo. In concluzie, nu este ceea ce ti-ai dorit.

       Viata poate oferi insa lucruri mult mai triste decat iti imaginezi: parinti impostori, preocupati mult prea mult de propriile nevoi, acestia nu realizeaza ca propriul lor copil se pierde, ca nu e ascultat, ca strigatul sau de disperare nu e auzit, ca este de multe ori abandonat  si neglijat.

Viata ofera soti impostori, casatoriti, dar in acelasi timp burlaci, liberi de responsabilitati, absenti din casa, din familie, insensibili la nevoile celor apropiati, falsi, egoisti. Sa fi ajuns lumea in care traim prea superficiala?

Totusi stii, ca daca intri in hora, stii ca  trebuie sa joci, nu te poti abate de la responsabilitati. Viata insasi te va obliga sa depui efort si timp pentru tot ce te-ai angajat sa faci, iti va manca timpul tau si energia. Uneori nu-ti va mai ramane nimic pentru ceea ce ti-ai dori sa faci cu adevarat si ai si talentul necesar pentru a performa.

Si uneori de job-ul plicticos, pe care il practici suficient de mult timp, nu te leaga nimic mai mult decat imaginatia ta, care refuza schimbarea de dragul sigurantei. Asta nu te poate scuti totusi de un esec, la fel cum lipsa unei implicari autentice iti poate aduce divortul la usa sau poate prevesti  o cale nedorita pentru propriul copil.

Cunoscutul om de afaceri Dragos Atanasiu, de profesie medic, a renuntat sa mai practice medicina in momentul in care a descoperit ca vocatia sa era alta, aceea  de a transporta oamenii in siguranta la diverse destinatii, construind un adevarat imperiu din Euroliness, detinand 18 firme cu activitati in servicii, turism, rent-a car si leasing (Incont.ro –Interviu cu Dragos Atanasiu, medicul care a devenit milionar din transporturi si turism). Tot el recunoaste ca acest traseu profesional al sau  a fost mana destinului.

Si daca e vorba de viata ta, cine in afara de Dumnezeu iti poate spune ce sa faci si cum sa continui?

Cine iti poate interzice sa o iei la un  moment dat pe un alt drum? Cui i-ai permis atat de mult sa aiba control asupra vietii tale ?

Si cand ti-ai ales  prietenii, te-ai inconjurat de oameni autentici sau de impostori? Cat de mult le-ai permis tuturor acestora sa-ti influenteze viata?  Si viata ta cui slujeste, cui foloseste? Unde e locul tau, acolo unde te simti ca la tine acasa?

Orice rol pe care il joci, lipsit de autenticitatea necesara vietii va genera nemultumire, nefericire, depresie, anxietate. Te vei simti incorsetata, tanjind dupa libertate si un nou inceput. Pentru unele persoane diferenta dintre aspiratii si posibilitati e atat de mare incat devine o bariera de netrecut. In realitate tine mult de orizontul pe care il vezi. Daca stai toata ziua inchisa in casa, desigur ca nu mai vezi stelele de pe cer, obisnuita sa vezi doar tavanul. Viziunea ta asupra lucrurilor devine tot mai ingusta.

Si ca un dute-vino, te retagi in lumea virtuala, care iti amorteste simturile, te anesteziaza, te face sa uiti…REALITATEA. Dar, de realitate nu poti fugi, te intalnesti cu ea, cel putin la sfarsitul vietii, daca daca esti norocoasa, mult mai devreme.

Si ca un revers al medaliei nici un filozof al acestui secol  nu-ti  poate contesta deciziile, atat timp cat alegerile tale sunt bune si iti salveaza viata, atat timp cat ai multumire sufleteasca si simti ca ceea ce faci ti se potriveste si aduce rezultate bune pentru tine si cei din jur.

”Viata noastra unde e?

Viata noastra ce-ati facut cu ea?” (Mircea Rusu-Viata  noastra unde e?)

Ar trebui sa fie logic, ca in afara de Dumnezeu nimeni nu poate avea control asupra vietii tale, restul e o plasa de relatii pe care ti-ai construit-o singura.

Draga mea, fii autentica si ancorata in prezent si realitate, implica-te cu toata fiinta ta in ceea ce faci, asta iti va aduce satisfactia unei vieti implinite. Controlul exercitat de alte persoane in viata ta iti poate strica viitorul, casnicia, te poate falimenta, te poate duce in depresie, iti poate distruge viata. Tu esti singura care poate decide limitele tolerantei controlului din viata ta, sau persoanele  care te pot influenta spre binele tau, dar nu in defavoarea altora.

Cei care nu au inteles aceasta lectie a vietii, au constatat ulterior ca fara aceste influente de tot felul ar fi putut avea o soarta mai buna.

Tu te poti transforma din spectator in actorul principal, scenarist si regizor al vietii tale. Ai fost creata  pentru asta. Ai fost adusa pe lume pentru o viata implinita. Nu ai fost sortita  esecului. Acesta este secretul tau, acesta este un secret pe care multi nu vor sa-l stii, secretul fericirii tale. El a fost ascuns de Creator in larva unui fluture, ale carui splendide aripi s-au inaltat intr-o zi catre cer.

Este alegerea ta, in schimb, daca ramai un cocon ascuns intr-un mediu sigur sau iti deschizi aripile de fluture ca sa zbori. Totusi diferenta este mare, ea face deosebirea intre fericiti si frustrati, intre curajosi si cei ce prefera sa traiasca cu spaima in suflet, intre sanatosi si cei care mor pe picioare.

Ea este poarta catre lumea neexplorata, care traieste doar in imaginatia ta, oaza la care mai aspiri sa ajungi.

Fie ca toate visurile tale sa capete contur si sa se implineasca.

Alaturi de tine, cu drag, Brindusa.

 


Lasă un comentariu