A fi sau a nu fi-Singurătatea în doi există?

Drumurile noastre poate se vor întâlni vreodată, drumurile si iubirea, gândurile, fericirea ?

Te-ai gandit poate ca se refera la doua persoane care s-au vazut, s-au placut si simt o puternica dorinta de a se intalni. Nu poti crede insa, ca versurile acestui cantec cunoscut se refera la doua persoane care locuiesc sub acelasi acoperis, impart aceeasi viata, au acelasi grup de prieteni si mai mult decat atat au ales candva sa mearga impreuna pe aceeasi  cale.

Singuratatea, isipida, inodora si incolora e aruncata in spate fara regrete, atunci cand drumul plin de necunoscut al vietii  se intersecteaza in sfarsit cu cel al persoanei prin care realitatea ta capata tot curcubeul de culori pe care incerci sa-l atingi impreuna cu ea.

 Astfel, viața în doi e plină de farmecul dimineților petrecute împreună, a plimbărilor romantice, a concediilor, a soluțiilor găsite in doi, a zâmbetelor, a bucuriei impartasite.

Dar ce te faci când odată cu trecerea timpului constați că ești din nou singură, și mai mult decît atât, alături de partenerul tău de viață?

 

Cum arata viata ta când dragostea si pasiunea au dispărut, când ești nevoită să faci față singură problemelor, când ai parte de răutăți și jigniri, de dispreț în locul buchetului de flori pe care-l mai astepti inca?

Separați, dar totuși împreună, cum suna?

 

 Pentru foarte multe din cupluri, înaintea unei separari definitive  se produce  asa numitul divorț emoțional, când cei doi parteneri rămân unul langa altul din diferite considerente : pentru copii, bunuri comune si pentru cercul de prieteni din care fac parte. Dar răceala, lipsa de comunicare, lipsa valorilor in care au crezut candva, dezamăgirile, cat si modificarea sentimentelor și considerației față de cel de alaturi, ii determină ca deși sufletește și mental să nu mai fie orientati  unul catre celalalt, totusi fizic să se mai afle încă în relație.

  Hai sa vedem de ce se ajunge aici si ce anume poate conduce un cuplu către divorț emoțional?

 

Bine ar fi sa  nu existe intr-o relatie criticul de arta, partenerul in permanenta nemultumit, greu de multumit in orice situatie si cu felinarul indreptat intotdeauna catre altii, caci daca l-ar idrepta catre sine ar orbi.

 In realitate lucrurile nu stau asa, cel putin unul din cei doi e pus pe critica. Dar evidentierea frecventa a lucrurilor negative  duce la blocaje în comunicare, cei doi nesatisfacandu-si astfel nevoia de valorizare , a unui loc special pentru ei, in care să fie prețuiți și iubiți.

Lipsa respectului reciproc e un mare semn ca un cuplu se afla in divort emotional si se poate indreapta cu pasi repezi catre o separare definitiva.

Violența, fie ea verbală sau fizică creează bariere peste care uneori nu se mai poate trece. Vasul de cristal al increderii si sigurantei odata spart  necesita o munca de mare migala, dar sentimentele, deschiderea inimii  vor mai fi la fel?

Infidelitatea poate distruge iubirea de la început prin aducerea intrusului în relație.

Abuzul de alcool prin problemele pe care le creează distruge comunicarea și respectul, uneori ireparabil.

Dar și modificarea personalității celor doi  pe parcursul relației este un motiv important. Astfel timpul trece oricum  si odata cu el evoluăm sau dimpotrivă involuăm, așteptările de la partenerul de viață se schimbă la randul lor .

Insatisfacția în relația de cuplu, egoismul, certurile frecvente sau dimpotriva lipsa lor prin  ignoranta, moartea  iubirii, nepotrivirea, lipsa de comunicare dar si a timpului de calitate petrecut împreună, sunt tot atâtea motive ce conduc catre  separarea emoțională.

Amândoi  sub același acoperiș, dar despartiti de sentimentele de iubire, încredere reciprocă și susținere reciprocă. Dorințele partenerului de viață nu mai sunt luate in considerare, atenția se focalizează pe carieră si copii, relația de cuplu devenind din prioritara, neimportantă. Greu de acceptat acest adevar – Nici impreună, nici separați. Cu toate acestea multe cupluri conviețuiesc astfel ani intregi din diferite considerente.

Dar sicanele si răutățile in general nu vor intârzia să apară. Astfel cat de curand  ea se identifica  cu viața ei personală, iar  el  e lasat in pace cu viața lui.

Sa nu exageram. Viața de familie presupune uneori și momente de răceală, controverse, nopți lipsite de împăcare, supărări. Dar peste toate astea se trece și iubirea renaște uneori cu și mai multă pasiune.

În divorțul emoțional in schimb, traumele, nepotrivirile si certurile fac ca cei doi să nu-și mai îndrepte deloc privirile unul către altul, astfel incat momentele de singurătate sunt preferate și prețuite de amandoi. El nu mai reacționează la dorințele tale așa cum ți-ai dori, iar tu nu poți reacționa la randul tau  la fel la dorințele lui. Iubirea e inlocuita cu  teama, ura, sau disprețul.

Te intereseaza sa afli pana unde se poate ajunge?

Replica unui bărbat care a stat alaturi de sotia pe care a dispretuit-o si  abuzat-o  ani intregi,  suna: Acum la bătrânețe ai plecat, când erai datoare să mă ingrijești mai  mult?

Lucrurile ce ar trebui lămurite sunt legate de statutul tău și al partenerului de viață in relația de cuplu. Deși statutul tău oficial este de soție, care este statutul tău in realitatea conjugală: de slujnică, sponsor, chiriașă, mamă,  sclavă?

Și care este statutul partenerului tău in familie  : manager, sponsor, stăpân de sclavi, showman, avocat al acuzării? etc.

Unde au fost lăsate rolurile de iubit, iubită? Unde si cum  s-a stins flacăra iubirii și a pasiunii de la inceput ?

 

Undeva pe drumul anevoios al dragostei, nu intotdeauna presarat cu petale de trandafiri rosii,  cel puțin unul din doi recunoaște că lucrurile nu mai sunt la fel.

Ar trebui sa stii că ești deja in divorț emoțional de partenerul tau de viata atunci când  consideri că îți este mai bine singură, când nu îi mai dorești prezența, ci dimpotriva iubești mai mult absența lui ce iti ofera momente placute de visare, de delectare in lumea virtuala in care  iti ingropi realitatea plina de insatisfactii, de refugiul in bratele copilului sau in platoul de prajituri niciodata suficient de mare.

Ești in divorț emoțional atunci când hotărârile nu se mai iau în comun  și când cel puțin unul dintre parteneri nu mai găsește plăcere în ieșirile împreună.

 Dar nu in putine cazuri  viața devine o luptă pe scenă.

 

„Ea, dintr-un sentiment de superioritate  țipă, chiar injură, îl umilește si face ce vrea din el”.

„El, dintr-un complex de inferioritate caută să-i demonstreze cine e „bărbatul”, ii poruncește în loc să susțină un dialog, o critică, o umilește la randul lui. Se pare totusi că cei doi  formează un cuplu  in societate , dar sa fim seriosi , nici acolo, pentru că ieșirile lor sociale sunt rare. Nu discută nici unul din ei la modul cel mai plăcut despre „soțul meu”,  „ soția mea ”și mai mult decât atât consideră lucrul acesta  perfect normal. Uneori razbunarile reciproce devin un mod de viata, ca o a doua natura de unde relatia isi trage seva, si nu vor lua sfarsit.

Iti doresc sa ai o viata de cuplu reusita, dar dacă te afli totusi în divorț emoțional, întrebarea pe care trebuie să ți-o adresezi nu este unde te afli astăzi , ci –Către ce te indrepți?

 

                                                Cu drag,Brindusa Axinte


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s