Pare bărbatul de dorit pentru orice femeie, dichisit, cu simțul umorului, relaxat și plin de viață. Problemele nu sunt pentru el, distracția e la ea acasă, căci la acest capitol el este un adevărat campion.
Și dacă ai dus până atunci o viață monotonă, alături de el ai ocazia, ce palpitant… să trăiești din nou. Spectacole, filme, drumeții și cele mai costisitoare restaurante, toate te invită la un party lângă bărbatul tuturor visurilor.
Mi-am găsit prințul, spui tu, uitând că de fapt el este prințul mamei și diferența de nuanță s-ar putea nu doar să-ți schimbe viața așa cum n-ai crezut, dar și ierarhia în cadrul familiei.
Ce faci când pe parcursul relației de prietenie și curtare constați că distracția și aruncatul cu bani în toate direcțiile sunt singurele lucruri la care se pricepe?
Distracția pentru el poate îmbrăca forme variate: fie că e vorba de ieșiri în cluburi cu prietenii, fie doar de hobby-urile lui, calculator sau televizor, constați nu după multă vreme că acestea nu sunt doar prioritare, ci că îi consumă chiar tot timpul. Mai devreme sau mai târziu vei fi pusă și tu pe lista de așteptare.
În fond la ce te așteptai prințeso ?
Tu vrei un prinț la picioarele tale, pe când el e de multă vreme băiatul mamei. Acest sindrom al prințesei, întâlnit la fete, care le determină să devină egoiste, crezând că totul li se cuvine, fără a oferi la rândul lor valori autentice, se manifestă și în rândul băieților, având rădăcinile în copilărie, prin comportamentul serviabil și lipsit de autoritate al părinților. Cei doi, proiectându-și toată atenția asupra lui, i-au creat iluzia unui statut de prinț, într-o societate competitivă, nedispusă spre asumarea din oficiu a unor roluri de slugărnicie.
Nu intră aici în calcul o relație normală, de afecțiune maternă îndreptată asupra copilului, care poate să crească într-un mediu prietenos, călduros, simțind în același timp autoritatea părintească. Băieții care provin din astfel de familii, nu doar vor fi bărbați adevărați pe parcursul vieții, respectându-și părinții, dar îi vor întrece pe cei din preajma lor, realizându-se mai bine și pe plan profesional.
Dar ce te faci atunci când mama are un comportament mult prea protector, când puiului i se oferă toate pe tavă fără să miște un pai, când masa i se servește în fața televizorului sau a calculatorului, fără a se mai deranja până în bucătărie, când orice pretenție îi e satisfăcută, când e protejat de tot răul din lumea asta, inclusiv de „muncă”?
Dintr-o dată, la maturitate se transformă într-un bărbat responsabil, lăsând în spate un comportament ce s-a întipărit adânc în ADN-ul ființei sale.
Realitatea își arată însă fața tristă, prin faptul că imaturitatea sa îl face incapabil să-și asume responsabilități, să dea piept cu greutățile și să găsească soluții atunci când conjunctura o impune .
El va face adevărate tragedii din banalele probleme ale vieții, pe care nu e dispus să le rezolve, alergând la primul impas înapoi la fusta mamei, pentru protecție și consiliere.
Dragele mele, treziți-vă! Chiar aveți nevoie de un băiețel în rolul de bărbat?
Când un astfel de bărbat se va căsători, ai idee ce comportament va adopta?
Păi, treburile casnice nu sunt domeniul lui, doar e obișnuit să i se ofere totul pe tavă, copiii nu sunt responsabilitatea lui, doar n-o să-i crească el, plata utilităților nu e treaba lui, el fiind o persoană ocupată și… doar astea sunt munci de rutină pe care poți să le faci și singură, îți va spune, doar n-o să le facă el în locul tău, chiar dacă ai un serviciu de opt ore ca și el.
Și atunci care e activitatea demnă de „domeniul ” lui?
O, ai ghicit, distracția.
El se va distra în toate modurile posibile, lăsându-te să-ți bați capul cu toate problemele de zi cu zi, în cazul bun în care îl mai prinzi pe acasă.
Dar lucrurile nu se opresc aici. Dependența lui de mamă, o va transforma pe aceasta în a treia persoană a cărei prezență și influență se va face resimțită din plin în cadrul cuplului. Mama, directorul general și de multe ori și sponsor, își va manifesta acordul sau dezacordul în activitățile și planurile care-i privesc doar pe cei doi.
Și pentru sănătatea ta psihică e mai bine să fii prietenă cu ea decât în competiție, căci dacă-l ai lângă tine pe„ băiatul mamei”, nu ai șansa să mai ocupi vreodată locul întâi în clasament.
Prințul mamei este de cele mai multe ori egoist, răsfățat, pretențios cu ceilalți și indulgent cu sine, având așteptări de serviabilitate din partea celor din jur, așteptări ce i se par firești. Soția sa va deveni o extensie a mamei, care îi oferea viața lipsită de griji și obligații în copilărie, neprimind vreodată un alt statut. Tot universul se învârte în jurul lui și orice abdicare de la nivelul de trai cu care e obișnuit atrage după sine ostilitate.
N-am înțeles eu bine, dar în căsnicie conduc el și mama, și tu ce ești, coada de la tigaie?
Șocant să vezi un bărbat ajuns la vârsta maturității, aflat în genunchi la picioarele mamei sale, privind-o cu ochi de cățeluș plouat, cerându-i acordul în lucruri ce n-o privesc, doar pentru că-l sponsorizează.
Și mai șocant e să-l vezi… cu mama la pețit. Cu alte cuvinte n-o ia de nevastă decât dacă-o place și mama. Și cum mama e pretențioasă, ar putea rămâne multă vreme burlac.
De cele mai multe ori, lipsa de iubire și respect din propria-i căsnicie o determină pe mamă la un comportament compensatoriu, prin centrarea excesivă a interesului, afecțiunii și controlului spre copil, care devine dependent de ea în toate deciziile vieții lui.
Îți doresc frumoasa mea prințesă să-ți găsești acel prinț adevărat, care astăzi nu mai vine pe un cal alb și poate nici într-o mașină de lux, dar care iți oferă considerație, afecțiune, sprijin, care nu te lasă singură la greu, care știe să rezolve problemele, care pleacă urechea să te-asculte și deschide ochii larg să te privească, care ar înfrunta lumea toată pentru tine, care pune un braț pe umărul tău când ți-e greu și căruia îi e dor de tine în fiecare clipă a vieții lui, chiar și atunci când te îmbrățișează. Unui astfel de bărbat merită să-i dai inima ta.
Cu drag, Brîndușa