Unde ajungi, când viața ta e o cursa după „Fata Morgana”?

      Fata Morgana, iluzia optică a marinarilor și a călătorilor în deșert, miraj, fenomen spectaculos, apare în zilele însorite sau la trecerea dintre noapte și zi, obiectele par reflectate în apă, dar când te apropii, acolo nu e …nimic…

Și tu te întrebi, de ce relația ta nu mai este ce a fost la început? De ce eșuează în mod lamentabil multe dintre relațiile care au început cu atât de multă strălucire?

   De ce are acum un comportament de despot, în permanență nemulțumit, de ce te-a schimbat atât de repede cu alta, de ce descoperi  minciuni și lucruri ascunse , de ce ești înșelată în așteptările tale, de ce, de ce?

  Și mă întreb dacă genialii noștri naratori nu au surprins în operele lor unele trăsături specifice, întâlnite mai mult sau mai puțin  în neamul nostru?

    În nuvela lui Barbu Ștefănescu Delavrancea,„ Sultănica”, ea Sultănica, este descrisă ca fiind o fată serioasă și mândră, harnică și curată, provenind dintr-o familie bogată pe vremuri, afectată acum de sărăcie. În zadar era curtată de flăcăii din sat, căci nici unul nu reușea nici măcar să glumească cu ea. Dar Drăgan, caporalul, zis „căprarul”, un bărbat la care aspirau multe femei, de câte ori o vedea părea emoționat, îi sărea în ajutor, părea cuprins fie de tristețe, fie de sfială, își schimba tonul vocii în prezența ei. Sultănica îl iubea în taină și când s-au întâlnit, patima i-a cuprins în vârtejul ei pe amândoi. Dar…ea  a fost pentru el doar victima unui „ rămășag” pus de acesta cu prietenii săi, că-i „va veni de hac Sultănichii”. Un pariu câștigat, care l-a propulsat în fruntea cetei de flăcăi ai satului, în timp ce lacrimile Sultănichii nu conteneau în urma rușinii suportate de la bârfitorii satului și a oprobriului căzut asupra mamei sale, a numelui său și asupra casei,  care în scurt timp se stinse asemenea unei lumânări.

În tot acest timp Drăgan era fruntea horei, urmând să se căsătorească cu fata primarului, căci pe Sultănica n-o iubea …de loc.

  Dar hai să ne teleportăm din lumea nuvelelor marelui scriitor Delavrancea, în secolul XXI, în care relațiile se formează și se destramă atât de ușor. Căsătoria nu mai reprezintă astăzi garanția nici a unei relații stabile, nici bazate pe iubire. Și dacă pe vremuri unii bărbați știau foarte bine să simuleze iubirea, astăzi au învățat să simuleze mai mult, relații și căsătorii.

    Ei simulează iubirea , când scopul final este doar plăcerea egoistă, simulează iubirea când scopul lor e obținerea cu ușurință a confortului, simulează iubirea când femeia de alături e o treaptă spre putere sau prestigiu.

Simulează dragostea atât de ușor, fără să piardă nimic.

Simulează iubirea și pe moment  câștigă. Și nu le pasă „de loc ” de inimile pe care le frâng, de lacrimile care se varsă în tăcere.

Și tu credeai că ai, iubire, viață de familie, perspective promițătoare ale relației voastre, fericire, să continui lista? Dar, într-o bună zi te-ai trezit cu …nimic.

    Și ai găsit fel de fel de cauze și ți-ai făcut „mea culpa” și n-ai găsit explicații la „de ce îți merge rău” și ai căutat motivele la tot felul de „experți” din jurul tău care, cu verdictele lor personalizate, te-au băgat și mai tare în ceața nedumeririi…

Însă, modelul de personalitate, lăsat de „Drăgan căprarul” , n-a murit, ci în secolul nostru e tot mai sofisticat și folosindu-l, unii bărbați pot ajunge lesne acolo unde își doresc.

 Astăzi el dă mesaje tuturor prietenilor din agendă, când are parte de o cucerire și încă e nemulțumit că a obținut-o prea ușor.

 Astăzi el își sună amanta, de față cu prietenii, deși are verigheta pe mână.

 Astăzi te trezești cu bagajele lui la ușă, după ce cu câteva ore înainte îți declara ce mult te iubește.

 Astăzi din perspectiva lui, ai două variante, ori îl sponsorizezi în continuare, ori nu mai sunteți mutați împreună. Ori îi suporți revenirile în cuibușor în zori de zi, ori rămâi singură.

    Și te trezești că trebuie să-l accepți pe el, la pachet cu tot setul de insulte, ridicări de ton, porunci  și nepăsare în timp ce tu trebuie să fii calmă, iertătoare, bine educată și iubitoare. Și din când în când mai vezi în el manifestarea iubirii de odinioară, sau ți se pare că o vezi, căci atunci când încerci să te apropii mai mult, constați că iubirea de care credeai  că ai parte  e doar „Fata Morgana” din deșertul vieții tale.

Ce faci când constați că ai trăit ani întregi o minciună, că viața ta de cuplu a fost doar o iluzie, o „Fata Morgana” fără chip?

Câte zile ai pierdut, câte luni și ani, câte compromisuri ai făcut în tot acest timp în numele iubirii voastre? Și în final cu ce te-ai ales? Ți-a rămas experiența tristă a eșecului și posibilitatea de a te arunca din nou în valurile iubirii, dar ești sigură că nu ai să-l întâlnești din nou, de data asta sub alt chip, tot pe „Drăgan căprarul”?

     Annie, fostă prostituată, îndrăgostită de proxenetul său, mărturisea că atunci când încerca să fugă, acesta prin manipulare psihologică îi spunea, cu pistolul la tâmplă că se sinucide. Atunci ea striga disperată: „Nu te omorî, te iubesc nu-mi face asta”.În prezent Annie s-a lăsat de prostituție, s-a căsătorit, conduce o casă pentru fetele care vor să renunțe la fel ca și ea, la prostituție și timp de cinci ani a convins peste 200 de prostituate să renunțe .

      Dacă viața ta e pe făgașuri bune, ai toate motivele să fii și fericită. Ce faci însă atunci când descoperi minciuna din viața ta? Tu vei reacționa, sau vei trăi și pe mai departe , nepăsătoare, în compromis? Unde vei ajunge cu toate compromisurile tale din dragoste, când inima strigă după iubirea adevărată, statornică, după adevăr și dreptate, după frumos și sublim în toate aspectele vieții tale?

      Drumul spre o viață împlinită începe prin separarea minciunii de adevăr, prin curajul de a te confrunta cu tine însăți, prin a înceta să te mai minți singură, prin a te opri din alergarea ta după himere, prin noua șansă pe care ți-o acorzi, prin puterea de a trece peste mizerii și manipulări, prin ascultarea glasului sufletului tău pentru tot ce este curat, frumos, sublim, adevărat, prin redescoperirea ființei minunate care ești tu, în armonie cu Dumnezeu.

Cu drag, Brândușa

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s