Ce obții atunci când îți mizezi viața pe o singură carte?

     Bărbatul ideal , ochii lui, privirea, comportamentul, dar mai ales acel ceva…care care îl diferenția de toți ceilalți bărbați pe care i-a întâlnit în viața ei și li s-au întâlnit privirile în anotimpul îndrăgostiților, el a întors capul după ea, a fost dragoste la prima vedere și de atunci nu l-a mai putut uita…

       Au trecut zile, luni, primăveri înflorite și toamne bacoviene, dar ea nu și l-a mai putut scoate din minte și astfel obsesia romantică s-a instalat împreună cu tot tumultul ei de așteptări îndelungate, plimbări fără scop, melodii cu revărsări de melancolie și gânduri greu de oprit și odată cu ea nesfârșita tristețe…A devenit fără să vrea dependentă. De privirile, întâlnirile lor întâmplătoare, fără să-și adreseze cuvinte. Viața ei a devenit un joc de cărți. Azi s-au întâlnit, o zi bună, trei zile nu l-a mai văzut de loc, plouă, deși e soare…În fiecare zi viața îi juca altă carte.

Mintea ei interpreta orice gest, orice privire și crea scenarii nesfârșite…Ce fericită ar fi dacă și el ar simți la fel, dacă i-ar răspunde în vreun fel. Dar zilele trec și nu se întâmplă nimic. Rezultatul: frustrare, nefericire, lacrimi și depresia care încet, pe neobservate se instalează…

Ce se întâmplă atunci când viața ta se învârte în jurul unui singur pol? Ce se întâmplă atunci când îți folosești toate resursele tale pentru un singur scop? Și ce se întâmplă cu viața ta când refuză să răspundă așteptărilor tale?

Atunci când ai investit extrem de mult și totuși nu ai reușit, în ce punct al vieții tale te afli?

Și mă întreb, cât de bine e să te axezi doar pe una din multele laturi ale vieții, ignorându-le pe toate celelalte?

Cât de cinstit este față de tine să-ți legi fericirea de o singură persoană ?

Tu îți proiectezi fericirea în viitor, neglijând clipa prezentă, care îți aparține. Și în cazul în care ai ajuns unde ți-ai dorit, ai găsit mai mult sau mai puțin fântâna fericirii, dar sigur te-ai confruntat cu imperfecțiunile vieții, cu omenescul unei relații pe care ai idealizat-o de fapt.

Dar îmi pun întrebarea, ce se întâmplă cu tine în caz contrar, dacă constați că nu ai fost aleasă și romantismul de care te-ai agățat atât de multă vreme a fost doar în mintea ta? Universul tău riscă  să se prăbușească și odată cu el și fericirea. Viața își pierde scopul, sensul avut de până atunci și îți vine greu să renunți la comportamentul devenit automatism, care dădea întotdeauna relevanță existenței tale.

Și în tot acest timp ai refuzat să observi că există și alte lucruri importante în microuniversul tău, că ai un serviciu, colegi de muncă, o familie, cunoștințe, prieteni, că ai talente, hobby-uri, responsabilități și că la capitolul romantism ai de unde alege, lumea e mare și fiecare își întâlnește mai devreme sau mai târziu jumătatea, respectiv ființa potrivită pentru el.

     Femeie de carieră, de succes, perfecționările nu se termină niciodată, cine să mai aibă timp și de iubire, întâlniri, plimbări și viață socială, așteaptă ca viața să-i ofere pe tavă perechea sufletului ei. Și se trezește, după multă vreme, singură. Putea avea prieteni în tot acest timp, dar i-a neglijat, putea avea familie, dar a fost prea ocupată. Totul pentru job. Și dacă într-o zi acesta se prăbușește, se alege cu …nimic.

       Totul pentru copii, hobby-urile ei nu au însemnătate, distracția de orice fel e interzisă, soțul devine doar un chiriaș, a cărui absență de orice fel este dorită și în ziua în care aceștia pleacă din casa părintească , viața de până atunci își pierde sensul ei unic.

          Totul pentru el. De dragul lui se ceartă cu familia, renunță la prietenii săi în numele iubirii, renunță la studii, carieră sau la viața socială și atunci când el cere divorțul, tot universul ei  și tot ce a clădit până atunci se prăbușește într-o secundă.

        Totul pentru romantism. Fidelă la infinit unui bărbat, pe care practic nu îl poate obține, ea refuză mulți alții cu care ar fi putut întemeia o familie fericită.

          Totul pentru părinți. Fidelă părinților ea a refuzat să-și conceapă viața și în absența sfaturilor lor și să-și proiecteze viitorul și atunci când ei au părăsit această lume ea și-a pierdut coloana vertebrală ce dădea echilibru vieții ei.

        Draga mea,  ți-am scris anterior  rețete de fericire, dar astăzi îți spun mai mult, că fericirea adevărată nu se proiectează în viitor. Trecutul e istorie, iar fericirea se trăiește în clipa de față bucurându-te de toate lucrurile pe care le ai în prezent. Fericirea nu e legată de o persoană sau de o împlinire profesională, cu toate că și acestea ne pot aduce la un moment dat împlinirea mult dorită. Numai mintea noastră, care ne poate fi prieten sau dușman ne poate face să credem în  minciuni. Și scenariul creeat de ea de obicei este că nu putem fi fericiți și altfel.

Îți aduci aminte de o vârstă a copilăriei tale în care te-ai simțit absolut fericită? Și câte din lucrurile la care aspiri astăzi aveai? Și totuși erai fericită,  recunoaște.

Dar astăzi orice nimic devine sursă de nefericire. Pantofii de firmă care s-au cumpărat până să strângi tu bani, postul râvnit pe care ți l-a luat alta mai cu pile, bărbatul care te curta și astăzi e cu alta, familia cu care te-ai certat dintr-un nimic.

Dar viața e bogată, e complexă și are multe de oferit. Viața nu înseamnă numai muncă, nu înseamnă doar distracție, nu înseamnă polaritate pentru o singură persoană. Și a-ți trăi viața nu înseamnă a găsi vinovați pentru frustrări și nemulțumiri. La construcția vieții tale participi și tu prin deciziile pe care la ei. O schimbare de viziune asupra realității de zi cu zi  îți poate aduce fericirea mult visată fără prea mult efort. Dacă deschizi ochii să privești viața,  vei vedea cât e de frumoasă.

Fiecare dimineață e o nouă trezire la o existență fericită, la întâlnirea cu cei dragi, o nouă șansă de a ne perfecționa, de ne bucura împreună cu ei. Și această stare de bine e un puternic catalizator care te ajută să schimbi lucrurile pas cu pas în mai bine.

Dă sens lucrurilor, clipelor și evenimentelor astfel încât viața ta să conteze și să-și găsească împlinirea.

Cu mult drag,  Brîndușa

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s