Plasa iubirii-presupunerile nefondate

       Prea frumos ca să fie adevărat. L-ai văzut, te-a plăcut, ce rămâne de făcut? Dar, cum poți să te ferești în viață, de plasa presupunerilor nefondate? Nici bine nu l-ai cunoscut, dar tu îți proiectezi deja viitorul plin de lumină cu el. Imaginația ta are program pe termen lung. Și în fanteziile tale deja ți-a proiectat o casă, deja ți-a proiectat copii, dimineți pline de îmbrățișări, excursii în străinătate și..a, da, să nu uităm…de nuntă. Dar într-o bună zi constați că pur și simplu…e cu alta. Și vestea te lovește asemănător unui  trăsnet, considerația față de tine scade, ai vrea să găsești un sens și un echilibru vieții tale, dar nu poți. Și vina cade pe el pentru înaltă trădare și pe tine, evident, că n-ai știut să-l păstrezi. Și îți propui ca data viitoare să nu te mai implici atât de mult emoțional, să dai de pământ cu bărbații și mai ales cu dragostea.

În plasa presupunerilor nefondate pot cădea lesne atât femeile cât și bărbații. Aceștia din urmă au un talent înnăscut de a interpreta greșit „mesajele ” primite de la ele. Unii dintre ei, mai serioși și experimentați, cu păreri pozitive despre sine, nu se complică să le descifreze, însă, pentru alții, un orgoliu lipsit de scrupule îi determină ca  orice privire sau zâmbet să fie  interpretată drept invitație. S-a machiat, s-a aranjat pentru mine, a trecut prin dreptul meu, mi-a zâmbit cu subânțeles… Îți sună cunoscut?

Cu toate că ea, în realitate, se aranjează, coafează, fiindcă îi place ei să arate bine și nu are nici o legătură cu el. Trece prin dreptul lui fiindcă pe acolo are drum și nu consideră că trebuie să-l ocolească doar pentru că se interpretează și zâmbește fiindcă are o zi frumoasă și toate îi merg bine.

   În schimb, la rândul lor, femeile se dovedesc maestre peste măsură, în a elabora scenarii, din atitudinile și gesturile bărbaților. Un mesaj primit de la el, de ziua onomastică, un like, un zâmbet pe stradă, un apel telefonic, o privire admirativă, o întâlnire întâmplătoare, toate pot deveni puncte de plecare ale unor întregi romane, plăsmuiri ale unei imaginații aprinse. Și vezi doar ce dorește inima ta să vadă și mai și crezi că el simte la fel.

      Și plăsmuirile minții tale nu se termină aici: tu așezi în dreptul lui calități imaginare, îi construiești un portret robot care nu are de-a face cu realitatea. Îl crezi întruchiparea perfecțiunii doar pentru că îți zâmbește și dacă îți deschide portiera la mașină îl crezi om bun. Tu n-ai habar de toate subterfugiile din personalitatea lui, de lacunele din educație sau de caracter, de prejudecățile însușite din familie sau dezvoltate de-a lungul timpului. Tu îl crezi o persoană plină de sinceritate doar pentru că nu a apucat să te mintă, o persoană fidelă, doar pentru că nu s-a plictisit încă de tine, o persoană generoasă doar pentru că ți-a făcut un cadou sau te-am dus într-o excursie? Tu practic, nu știi prea multe despre el, dar toate presupunerile tale au culoarea roz fucsia.

Și fiindcă ei, bărbații, cunosc nevoia continuă de atenție a femeilor, identifică, discutând  în întâlnirile lor periodice, toate metodele de cucerire care funcționează, de la o floare oferită aparent inocent, o invitație la restaurant, până la cheile de mașină aruncate întâmplător, considerând că sunt femei care se dau în vânt după asta. Și tu te arunci cu toată ființa ta în plasa iubirii, interpretând, atunci când te îndrăgostești, toate gesturile lui, în favoarea ta. Un singur lucru nu iei în considerare, faptul că el NU ÎȘI ASUMĂ NICI UN ANGAJAMENT pe termen nelimitat.

 El se poate fotografia lângă mașina prietenului, astfel încât tu  să  deduci că e mașina lui, poate avea un gest de afecțiune față de un copil, astfel încât tu să deduci că e un tată bun, poate purta discuții telefonice, astfel încât să pară o persoană influentă, te poate invita la restaurant și tu să tragi concluzia că așa va arăta viața ta, te poate invita în apartamentul său și tu să  înțelegi că acolo nu va fi doar un cuibușor de nebunii, ci chiar viitoarea ta casă, poate lansa unele discuții despre viitor sau poate crea chiar fantezii cu voi doi împreună. Și aruncată în plasa dragostei oarbe, cu multele scenarii croite de mintea ta, confunzi ficțiunea cu realitatea și faci primul compromis în numele iubirii, apoi pe al doilea și pe al treilea.

Tu crezi că mutatul împreună duce obligatoriu la căsătorie. Și în timp ce tu îți proiectezi rochiile domnișoarelor de onoare, el se gândește deja la evadare. Și când te mai trezești într-o bună zi că într-un fel sau altul, ușa de la intrare e blocată pentru tine, atunci îți înghiți până și cuvintele de reproș, căci în realitate nu ți-a promis nimic și ai fost singura care a interpretat totul greșit. Pentru el nu există scenarii de viitor pline de iubire, familie, copii, doi bătrâni ținându-se de mână, pentru el, gândind pragmatic, tu ai fost doar răspunsul la o invitație pe care  ți-a făcut-o și acolo se termină totul, oricâte scenarii ai mai fi capabilă să faci .

Pentru tine dăruirea poate fi o dovadă supremă de iubire, pentru el același gest poate fi interpretat ca o invitație la aventură .

Ea, poate presupune că își va părăsi soția de dragul ei, amanta, pe când el știe că din cauza conveniențelor sociale, la care ține și care îl avantajează, nu o va părăsi niciodată.

Până unde pot merge presupunerile femeilor, draga mea ai aflat și tu poate din evenimentele zilnice. Viața e plină de neprevăzut și exemplele ei continuă să ne uimească. Așa s-a întâmplat și pentru o  tânără femeie la începutul carierei sale, când a avut o relație timp de doi ani cu patronul firmei la care lucra, fără să bănuiască  măcar că acesta e însurat,  până când a făcut cunoștință cu soția lui, care lucra la aceeași firmă. Dezastru!

Și dacă unii dintre bărbații își numără trofeele, respectiv femeile ce le-au căzut în plasă, acestea la rândul lor își numără admiratorii, cei ce le poartă trena, respectiv bărbații dornici să le abordeze.

Draga mea, te-ai întrebat măcar, câți din aceștia sunt falși ? Cât de mare e procentul celor care au învățat să mimeze sentimente pentru a-și atinge scopurile? Cât de mare e procentul celor ce gândesc exclusiv pragmatic, specific masculin, ceva de genul: ce-i iese lui la afacerea asta? Cât de mare e procentul celor care-și exersează exclusiv puterea de seducție, pentru a-și hrăni orgoliul propriu? Toți aceștia nu promit nimic și își asumă angajamente, doar dacă sunt spre folosul lor.

Și tu te trezești un pion în jocul manipulării bărbaților, trecând  din relație în relație, că tot e la modă nefericirea și punându-ți tot felul de întrebări:

Cum de-ai ajuns aici?

Unde ai greșit?

Cum să te comporți cu ei?

Cum să-i domini?

Cum să-i păstrezi?

În tot acest timp, cu fiecare eșec al relației tale, imaginea ta de sine a scăzut, prejudecățile tale au crescut și considerația ta față de bărbați aproape nu mai există. Și nici măcar căsătoria nu îți poate garanta astăzi lipsa de ipocrizie și succesul unei relații.

Cum scapi de plasa manipulărilor nefondate? Rezervă-ți timp și cunoaște mai bine omul de lângă tine. Fii atentă la gesturile mărunte și atitudinea lui în situații diferite. Observă-l dacă se contrazice în declarații. Iubirea se dovedește și cea mai bună dovadă e tocmai asumarea angajamentului  și responsabilității relației în timp. Discută orice neclaritate și nu renunța la tine și dorințele tale.

Se merită, atunci, să mai crezi în iubire, fericire, povești cu final frumos, ca  fiind reale, sau concepte inventate?

„Mai cred în iubire şi mă simt un om iubit. Poate există şi astfel de oameni, dar nu sunt deschisă deocamdată pentru asta. Nici o perioadă în viaţă nu e ca alta, nici un om nu e ca altul, nici eu nu mai sunt ce am fost ieri. Sunt un om care se orientează pe dezvoltarea personală. Vreau să învăţ să mă iubesc pe mine şi deja am învăţat să mă respect pe mine”a declarat Andreea Marin în urma divorțului de medicul turc Tuncay Ozturk.

Draga mea, experiențele traumatizante pot deveni pentru noi școli, pepiniere pentru ființe mai puternice, sau dimpotrivă. Alegerea stă în atitudinea noastră. Privește înainte și luptă pentru ceea ce îți dorești în viață, iubire, fericire. Nu putem controla totul , dar sinceritatea și iubirea își vor găsi mai devreme sau mai târziu perechea.

Cu mult drag, alături de tine, Brîndușa

 

 

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s