Să stăm de vorbă, să stăm la taclale:
– Dragă, dar cu dragostea cum stai?
-Hai că ai deviat de la autostradă, te mai crezi în Evul Mediu?
În ce perioadă a istoriei trăiești? Societatea secolului XXI este prin definiție competitivă și termeni cum sunt: economie de piață, cerere, ofertă, afaceri, management, sunt arhicunoscuți. Relațiile dintre sexe s-au simplificat foarte mult, se bazează pe inducerea satisfacției și a mulțumirii printr-un troc de tipul: eu ofer, tu oferi și sentimentele sunt doar un bonus de tipul „ hai să le aducem și pe ele în relație”. Dacă vorbești de dragoste, nu te mai faci auzită, nici înțeleasă.
Structura întrebărilor se schimbă de la:
Cine este prietenul tău?
Te iubește? la
Are firmă? sau
Lucrează în străinătate?
Putem vorbi astfel de o goană, o adevărată competiție a femeilor după bărbatul cu bani. Căci unde sunt bani, apar și cei dornici să-i cheltuie. Și știind ce vor ei, bărbații fiind preponderant vizuali, lor, căutătoarelor de comori, li se pare normal să primească stilul de viață al vedetelor, contra imaginii de Barbie, ajustată prin ultimele descoperiri în domeniul chirurgiei plastice. Caracter, sentimente, hai, chiar nu contează…
Dar, ce știi tu, frumoasă călătoare pe tărâmuri periculoase, după comori la care visezi în ascuns, despre bărbații cu bani? Și cum nu ar fi corect să generalizăm comportamentul unora, la întreaga populație masculină, ne vom referi doar la comportamentul dovedit de o parte dintre ei, exceptând de aici pe bărbații harnici, inteligenți, spirituali, credincioși, cu bun simț și altruiști.
Bărbații cu bani ajung, cu timpul, să creadă că orice poate fi cumpărat: puterea, prietenia, iubirea. Pentru ei femeile se transformă în trofeele de la brațul lor, cu care ajung să se mândrească în fața prietenilor și a anturajului. Ei ajung să achiziționeze o femeie frumoasă la fel cum își cumpără o mașină nouă, un costum nou de haine sau o vilă. Femeia devine un accesoriu, un bun, ce a fost achiziționat cu un preț, un bun ce va fi schimbat atunci când își pierde termenul de valabilitate. Ea va fi înlocuită lesne cu alta care îi împlinește gradul de satisfacție într-o măsură mai mare. Are de unde alege, are bani, care atrag de la sine femei dornice să-și îmbunătățească nivelul de trai și ei nu sunt naivi, știu foarte bine asta.
Banii pot schimba personalitatea, caracterul. Banii pot aduce infatuare, aroganță. Banii desensibilizează ființa umană.Te pot face să renunți la familie și prietenii din trecut prin independența și noul statut pe care ți-l creează. Totul ajunge să fie privit prin prisma lor. Banii pot condiționa, pot cere sacrificii, sau compromisuri. Banii la început generează vacanțe de vis, ieșiri în localuri scumpe, haine și bijuterii, dar într-un final se transformă în dispute și nefericire. Și nu va ezita să-ți reamintească temelia pe care s-a clădit relația voastră, adică îi ești datoare și nu vei ezita să-i reamintești într-un fel sau altul pentru ce l-ai luat, adică pentru bani și când îți scade ție nivelul de trai sau îți taie rezervoarele, devine o mare problemă.
Cum încearcă bărbații să te cumpere draga mea?
Îți sponsorizează ei cursurile, îți oferă cadouri scumpe, te răsfață cu ieșiri de vis și la sfârșit tu v-a trebui „să plătești toată nota”. Mai devreme decât realizezi te-a cumpărat deja, ești a lui și cu greu mai poți ieși din relație. Și statutul tău nu e de prințesă ci de bun achiziționat, orice poate trece înaintea ta, mașina, amanta, prietenii, familia, afacerea .
Și tu, care ai crezut că ai descoperit în sfârșit fântâna fericirii, te trezești într-o zi singură, dar înconjurată de lucruri scumpe, mobilă de vis, vilă de lux, piscină și trei mașini, dar…singură. Ultima lui grijă ești tu, mofturile tale n-au valoare, doar te întreține, tu ești la fel de importantă ca frigiderul sau mașina de spălat, n-ai dreptul la nefericire sau la comentarii, la viață personală, distracții sau prietenii. El se poate distra la fel de bine și fără tine, se poate lipsi în orice moment dorește de tine. El e singurul șef, singurul care ia decizii, singurul ale cărui hotărâri contează. O vorbă din popor spune:
„Când iubirea e ținta unui golan, femeia devine un sclav pentru ban”.
Și realizezi atunci că deși ai multe pe plan material, nu ai de fapt nimic pe plan sentimental. Nu ai lângă tine bărbatul cu care să te bucuri de o discuție banală într-o dimineață însorită, de primii fulgi de zăpadă, de plimbările în amurg, alături de care să râzi, pe umărul căruia să plângi, care să te asculte, care să te iubească, care să –ți înțeleagă nevoile și defectele, care să-ți îndrume pașii, care să te susțină când nu te mai poți ridica, care să te ocrotească.
Și ce se va întâmpla în momentul în care, satisfăcută că te-ai căsătorit din interes și nefericită în rest, îl întâlnești pe „el” și inima începe să-ți bată cu putere și simți că trăiești și toate bunurile tale achiziționate ori primite își pierd valoarea?
Moartea tragică a unui tată, care a venit încărcat cu cadouri de Crăciun la familia lui, ne –a făcut să înțelegem lecția pe care ne-o oferă viața: că o ființă umană prețuiește mai mult decât niște bunuri, oricât de scumpe ar fi ele. Și ce vei face atunci când îl vei întâlni pe cel pe care l-ai putea numi perechea ta, dragostea vieții tale?
Atunci vei trăi o drama existențială: să-ți continui nefericirea, să renunți la standardele de confort cu care te-ai obișnuit, să sfidezi societatea și pe actualul partener, alergând abisul necunoscutului? O relație bazată pe interes se poate transforma ușor într-o cursă pentru suflet și poate aduce cu sine frustrări, neîmpliniri, scandaluri, nefericire.
Și ca să o iei de la început, de data asta alături de altcineva, constați că resursele tale sunt limitate, atuurile tale, pierdute. Dacă pui sufletul tău la schimbător, atunci sigur te va costa. Ce poți să mai spui atunci decât:
Când sufletul plânge de dorul iubirii, nici măcar banii nu-ți aduc fericirea.
Îți doresc fericire din suflet, alături de tine, Brîndușa