Cea mai frumoasă declarație de dragoste

         Eu nu cred în relațiile forțate? Tu?  Cu alte cuvinte, să te străduiești în permanență să-l cucerești pe celălalt, să inventezi în mod continuu strategii de cucerire, să ajungi dependentă de atenția lui? Și mă întreb atunci: cum arată viața ta și câtă fericire vei culege?

    Și tu să fii într-o continuă misiune de identificare a gusturilor și pretențiilor lui, să-ți chinui viața   arătându-i în permanență că poți fi femeia perfectă pentru el, să începi să joci roluri care nu te caracterizează, să stai în permanență cu frica de abandon, să intri în panică ori de câte ori atenția lui se îndreaptă către alta și mai mult decât atât, să ajungi să faci tot felul de compromisuri pentru a-l păstra?

Sigur ești bine?

E adevărat că trebuie să lupți pentru iubire, dar atunci când toată viața ta se transformă într-un teren de luptă, unde e fericirea mult visată? Și atunci când existența ta se transformă într-un du-te-vino de atenție și indiferență și vina cade inevitabil asupra ta, unde e paradisul?

Când toate strădaniile tale n-aduc nici un rezultat și ajungi să nu mai crezi în tine, să nu mai speri  că ai valoare și când cel de lângă tine se transformă într-un idol în jurul căruia se concentrează toată viața ta, unde ți-e piedestalul răsplătirii afecțiunii tale, unde sunt brațele pe care vrei să fii purtată?

Și doar pentru că un bărbat, imaginea eternului masculin,  la care nici nu îndrăzneai să speri,  ți-a dat atenție, cauți neîncetat metode de-al atrage, descoperind femeia versatilă din tine, sau izbucnești în disperare… că nu știi cum să-l aduci în viața ta.

Și chiar de-ai reuși, te-ai întrebat : cât va dura o relație forțată? O relație în care celălalt e cucerit doar pe jumătate, o relație în care celălalt are îndoieli, o idilă romantică în care tu ești cea care tot trebuie să plusezi, să convingi? Ce se va întâmpla cu tine când nu vei mai fi pe val, când boala sau provocările vieții vor încerca să te doboare? Cine va fi atunci alături de tine?

Ți-am scris în articolul precedent, cât de important este să te cunoști, să știi cine ești și care îți sunt așteptările.

   Ne-am format în mintea noastră, conștient sau nu, imaginea partenerului ideal și căutăm în același mod să-l găsim și să-l aducem în viața noastră. În același timp și cel alături de care vei păși, va avea aceleași așteptări. Va încerca să te încadreze în portretul robot creat în mintea lui, despre persoana ideală pentru el. Și ce  faci tu atunci când constați că nu corespunzi imaginii lui,  în totalitate?

    Ce faci tu atunci când știi că relația voastră depinde doar de ce poți tu oferi : de confortul pe care poți să il pui înainte, de tinerețea ta, de poziția ta socială? Nu crezi că ești oricum într-o relație forțată?

Hai să vrdem din experiența ta și a mea ce înseamnă să fii într-o relație forțată?

    Păi, când vârsta ta e ceva mai mare decât a lui, eu văd încercarea ta permanentă de a evidenția tinerica din tine, amăgindu-te că nu contează și nu realizezi că ești poate într-o relație forțată în care vei avea în permanență și în diferite feluri înaintea ochilor diferența de vârstă. Sau atunci când ai considerat că un copil vă va salva relația de cuplu, care oricum nu funcționa bine, tu speri într-o victorie,  când în realitate te-ai condamnat și mai mult  la o relație… forțată. Și când ai ajuns să crezi că îi poți cumpăra afecțiunea cu felurite cadouri, atunci ajungi… fără scăpare.

 Când el îți pune înainte tipul de personalitate în care trebuie să te încadrezi, mult diferită de a ta și faci încercări disperate ca să reușești să-l mulțumești , ești deja  într-o relație forțată, chiar dacă nu realizezi.  El te vrea sportivă, când tu ești melancolică, te vrea retasă, când tu ești exuberantă, te vrea la dispoziția lui, când timpul tău e limitat .

Și atunci când el așteaptă ca tu să îi oferi tot confortul de care are mare nevoie, ne oferindu-ți prea multe în schimb, atunci știi dinainte ca ești… într-o relație forțată.

Fericirea ta e o carte lipsă de pe raft. Fericirea lui devine o mare povară pentru tine. Sunt misionari care s-au sacrificat mai puțin pe lumea asta.

    Și încadrăm aici și toate celelalte relații forțate în care te-ai putea afla: relația cu un bărbat afemeiat sau poate violent, de lângă care, din inerție nu poți să pleci,  relația   cu un bărbat căsătorit sau deja implicat într-o relație, cu un bărbat îndrăgostit de alta, tu încercând cu disperare să-i captezi atenția către tine. Și mai poți încadra aici și fanteziile tale sau gândurile tale romantice cu alt bărbat, în caz că ai astfel de scăpări de imaginație, deși ai deja un partener. Fericirea ta e inevitabil sacrificată pe altarul compromisului.

    Dar, știi și tu că  fericirea în cuplu presupune reciprocitate și implicare din partea ambilor, pe când  o relație forțată se clădește pe minciuni, astfel încât încercând să pari ceea ce nu ești în realitate, doar pentru a-l cuceri pe el, va duce la uragan în paradis și în consecință… distrugere, mai devreme sau mai târziu.

Tocmai de aceea cea mai frumoasă declarație de dragoste pe care o poți primi este: TE IUBESC AȘA CUM EȘTI ! Ea îți va aduce tot confortul pe care ți-l dorești, ea îți va aduce viața mult visată. Nu mai trebuie să minți, nu mai trebuie să te prefaci, nu mai trebuie, cu disperare să încerci să fii perfectă pentru el, chiar dacă respectul tău a rămas același, nu te mai sperie gropile în care poți să cazi, pentru că știi că el are întotdeauna o mână întinsă pentru tine. Poți să fii tu însăți, cu preferințele tale, cu mofturile tale și chiar cu stângăciile tale. Ai găsit un loc minunat și confortabil chiar lângă inima lui. Ai găsit acolo acel loc minunat în care visele tale se pot împlini, în care fericirea ta e la ea acasă.

Dincolo de părerea idealistă pe care ne-am făcut-o despre o persoană pe care o cunoaștem prea puțin, proiecția idealurilor noastre și a celor mai frumoase sentimente, descoperim cu timpul persoana reală, cu defecte și calități, cu aspirații, împliniri și neîmpliniri. Există posibilitatea de a ne îndrăgosti în timp de această persoană reală, cu bune și cu rele, cu succese și neputințe, cu farmec dar și cu lucruri ce ar trebui schimbate în timp. Și te trezești și tu spunând și tu: te iubesc așa cum ești! Te iubesc chiar dacă anii lasă urme, chiar dacă ți-ai pierdut atuurile, chiar dacă sănătatea șubrezește, chiar dacă nu-mi poți pune la picioare lumea și oferi universul, așa  care ți-ai dori.

Nu subestima niciodată  confortul unei relații bazată pe iubire necondiționată, lipsa stresului, susținerea reciprocă, fidelitatea, toleranța, ochii care te privesc cu iubire, prietenia sinceră. Poți exersa să înveți  să primești iubire, nu doar să oferi. Poți exersa să fii tu însăți,  fără compromisuri. Poți exersa să fii fericită? Ce crezi?

Cu mult drag, alături de tine Brîndușa.

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s